2024. május 3. - Tímea, Irma

Számadás a külföldi sztrájktörőkről

A Fidesz felszólítja a kormányt, azonnal hozza nyilvánosságra, hogy ki és milyen indokkal döntött a külföldi sztrájktörőknek nyújtott nemzetbiztonsági védelemről - mondta Kontur Pál pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten. A polgári nemzetbiztonsági szol
2008. december 19. péntek 17:00 - Hírextra
A Fidesz szeretné tudni, ki és milyen indokkal döntött úgy, hogy nemzetbiztonsági védelmet nyújt a ferihegyi repülőtéren dolgozó görög sztrájktörőknek, és azt is követeli, hogy a kormány ne fenyegetéssel, ne zsarolással, ne külföldi sztrájktörőkkel akarja megtörni a magyar munkavállalókat, hanem érdemben foglalkozzon problémáikkal - jelentette ki az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

Kontur Pál azt mondta, hogy már napok óta Görögországból hozott sztrájktörők dolgoznak a Budapest Airportnál, és információik szerint a jelenlegi 35 mellé további 25 görög dolgozót várnak, akik segítenek a repülőtér üzemeltetésében. A kormány kritikájaként a politikus kitért arra is, hogy információik szerint a MÁV egyik fővárosi állomásán fegyveres biztonsági embereket küldtek a sztrájkolók megfélemlítésére.

(A MÁV kedden közölte, hogy Rákos állomáson aznap reggel az állomásfőnök vette át két sztrájkba lépő dolgozó feladatait, a MÁV szerint törvényesen, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete szerint törvénytelenül. Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnökének akkori közlése szerint a két sztrájkolót a Vasútőr Kft. három, fegyvert viselő vasútbiztonsági őre kényszerítette arra, hogy átadja a munkát. Az esetről értesítették a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, ahonnan az ügy a X. kerületi kapitánysághoz került. Az incidens végül a helyszínre érkező járőrök révén rendeződött.)

Kontur Pál szavai szerint a Gyurcsány-kormány fenyegeti az embereket, a kormány már több éve képtelen megvédeni az emberek jogait, érdekeit, s ma már az is bizonyossá vált, hogy alkalmatlan a magyar emberek munkahelyeinek megvédésére. Közölte: az elmúlt hetekben 15.500 embert bocsátottak el munkahelyükről, ám a kormány nem tett semmit az érdekükben, csak tudomásul vette a helyzetet.

A Fidesz politikusa szerint a 2009. évi költségvetés elfogadásával a kormány végleg szembekerült az emberekkel, mert nem tudnak "emberben, csak pénzben gondolkodni" - mondta.

A Munkástanácsok szerint a Budapest Airport negyven görög munkavállaló kiképzését kezdte meg annak érdekében, hogy sztrájktörőként alkalmazza őket a ferihegyi reptéren - erről a szakszervezet hétfőn adott tájékoztatást. Ezt követően az Európai Közlekedési Szakszervezet arra szólította fel a Budapest Airportot, hogy hagyjon fel a munkavállalók elleni antiszociális fellépéssel, míg a GSEE görög szakszervezet elnöke, valamint az Európai Szociális és Gazdasági Bizottság munkavállalói oldalának elnöke levelet juttatott el a Munkástanácsoknak, amelyben kifejezték szolidaritásukat.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok magát megnevezni nem kívánó illetékese azt közölte az MTI-vel, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal kizárólag a hatályos Nemzetbiztonsági Törvény értelmében nyújt nemzetbiztonsági védelmet, amely a törvényben - illetve annak vonatkozó mellékletében - meghatározott személyekre vonatkozik.

"Mindazoknak a híreszteléseknek, amelyek szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal önkényesen kiterjesztheti a nemzetbiztonsági védelmet más, a törvényben nem nevesített személyekre, e szolgálat gyanúba keverése a céljuk, amit a leghatározottabban visszautasítunk" - fogalmazott az illetékes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását