2024. május 12. - Pongrác

Petíció Göncz Kingának

Aláírásgyűjtésbe kezdett az Amnesty International annak érdekében, hogy Magyarország külügyminisztériuma minden lehetséges diplomáciai eszközzel gyakoroljon nyomást a mianmari katonai kormányra az erőszak beszüntetéséért.
2007. szeptember 28. péntek 17:20 - Hírextra

Fodor Márk, az AI magyarországi elnöke pénteken Budapesten, az aláírásgyűjtés helyszínen az MTI-nek elmondta, hogy petíciójukat Göncz Kinga külügyminiszternek fogják eljuttatni, az aláírásokat tartalmazó okmányban pedig arra szólítják fel az illetékest, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat azokkal az országokkal, amelyek szorosabb diplomáciai kapcsolatban állnak a mianmari katonai kormánnyal. Ilyen Oroszország és Kína is - tette hozzá.

"Nem elegendő az Európai Unió országainak közös fellépése, Magyarországnak és minden országnak külön-külön is tennie kell az erőszak beszüntetéséért" - mondta a szervezet elnöke.
Az aláírásgyűjtéshez csatlakozott a Humanista Mozgalom is.

Már több buddhista szerzetes is életét vesztette Mianmar (korábban Burma) legnagyobb városában, Rangunban, ahol a tüntetők ellen rohamot intéztek a biztonsági erők.

A mianmari katonai kormányzatra nehezedő nemzetközi nyomás erősödött. Az ENSZ Biztonsági Tanácsát rendkívüli ülésre hívták össze, az Egyesült Államok és az Európai Unió pedig közös nyilatkozatban szólította fel a katonai juntát, hogy hagyjon fel a békés tüntetők elleni erőszakkal. A hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország szintén elítélte a tüntetők elleni megtorlást.

A junta augusztus 19-én drasztikusan megemelte az üzemanyagok és a tömegközlekedés árát, tüntetések sorozatát váltva ki intézkedésével a szegény délkelet-ázsiai országban.

A buddhista szerzetesek szolidaritásuk jeleként csatlakoztak a lakosság tiltakozó megmozdulásaihoz.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását