2024. május 20. - Bernát, Felícia

Az újságíró leveszi cipőjét

Káosz és heves vita lett úrrá tegnap az iraki parlamentben, amikor az anti-amerikai vallási vezetéshez hűséges törvényhozók, a cipődobálós riporter szabadon bocsátását kezdték követelni.
2008. december 18. csütörtök 19:10 - Tatai Gábor
Lemond az iraki házelnök?

Derű a Weben
Több tucatnyi online játék, 5 ezer YouTube feltöltés összesen 8 milliós nézettséggel, masszív graffiti kampány, képregény- és rajzfilmdömping, több ezres tüntetések a térség összes nagyobb városában és cipőzáportól vert amerikai konvojok kísérik al-Zaidi bírósági tárgyalását, ahol a tét szabad láb(beli)re helyezés kontra több évig tartó szabadságvesztés. Rengeteg commentelő a tömegpusztító fegyverek teóriájának bravúros ironizálását látják misztifikálódni a lobogó fűzők nyomában, mások sok millió amerikai derűjének adnak hangot, akiket al-Zaidi tette édes irigységgel tölt el. Megint mások azzal vigasztalják magukat a végső soron Bush-t tévesztett „merénylet” fölött, hogy a repülő fekete lakkcipőknek legalább az amerikai zászlót sikerült telibe trafálniuk.
A nyolc napon belül megkezdődő bírósági tárgyalás előtt sem az ügyvéd, sem a család számára nem teszik lehetővé al-Zaidi látogatását, ami többek szerint azt jelentheti, hogy a gyanúsítottat több ízben megverték és a hatóságok félnek, nehogy jelenlegi állapota még erősebb indulatokat váltson ki szerte az arab világban. Tegnap pakisztáni demonstrálók gyertyás felvonulást tartottak a lahori amerikai konzulátus előtt Bush ellenes jelszavakat skandálva és a hősként tisztelt újságíró fényképeit lengetve. Ankarában az iraki nagykövetség előtt szintén tüntetések zajlottak al-Zaidi erkölcsi támogatása végett. Bagdadban Muqtada al-Sadr shíta vallási vezető a szúnita csoportokkal teljes egyetértésben tüntet három napja az újságíró szabadon bocsátásáért. Az ellenzék számára ez az ideális pillanat, hogy az alig egy hónapja megszületett amerikai-iraki biztonsági szerződés ellen fordítsák a közvéleményt, mely egyébként az amerikaiak 2012-ig elhúzódó csapatkivonását is magában foglalja. Amíg tegnap a képviselők egymást túlkiabálva vitatkoztak, a szúnita házelnök Mahmoud al-Mashhadani bejelentette lemondását azzal, hogy a parlament minden tekintélyét elveszette. Mashhadani nem előízben tesz ilyen jellegű kijelentést, könnyen lehet, hogy ezúttal is csak a pillanatnyi felháborodása szólt belőle. Az iraki miniszterelnök Nouri al-Maliki az ügybeli személyes megalázottságát hangsúlyozva úgy nyilatkozott, hogy a cipődobáló incidens minősíthetetlen és az arab vendégszeretet és tiszteletadás arcátlan semmibevétele. A Fehérház szűkszavúan kommentálta az ügy utóéletét: „Irak jelenleg demokrácia, és egy demokráciában az ilyen jellegű dolgok könnyen megeshetnek” – nyilatkozta Robert Wood szóvívő, majd hozzátette: „az ügy Irakra tartozik, hagyni kell, hogy saját belátása szerint maga oldja meg”.



A bosszú

A BBC által felkeresett volt kollégák és családtagok szerint, az újságírót a térség amerikai jelenléte felett érzett keserűség motiválta. Míg a család a tett spontaneitását hangsúlyozza, addig az al-Baghdadia szerkesztősége úgy gondolja, hogy a kolléga hosszú ideje tudatosan készült a Bush-al szembeni személyes bosszúra. Cikkei zömét az iraki megszállás visszásságai és az azt követő kegyetlenkedések inspirálták. Az eddig teljesen névtelen nyugat-bagdadi újságírót tavaly munkája végzése közben ismeretlen fegyveresek rabolták el, majd három nappal később, sértetlenül szabadon engedték. Ez év januárjában amerikai katonák tartóztatták le, majd egy brutális házkutatás után bocsánatkéréssel szabadon engedték. A bátyja szerint mindkét esemény vigasztalhatatlan haragra gerjesztette al-Zaidit az amerikai jelenlét és a lehetetlen biztonsági körülményekkel szemben. A hozzá közel állók közül azonban senki nem tekintette radikális elveket vallónak, a testvére szerint „legalább annyira gyűlölte az amerikai pszichológiai megszállást, mint az iráni morális elnyomást”. 2007 végén egyik munkatársának azt mondta: „meglátod még, hogy fogok a saját módszereimmel bosszút állni Bush-on azokért a bűnökért, amiket ártatlan iraki embereken követett el”. Amikor pár nappal ezelőtt „ez a búcsúcsókod az iraki néptől, kutya!” szavakkal célba vette Busht, már senki sem kételkedett többet előbbi kijelentése komolyságában. Jelenleg előzetes letartóztatását tölti, a bírósági tárgyalás során akár két évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik. Az ügyet fokozott érdeklődés kíséri, több nagy összegű ajánlat is érkezett a jelenlegi tulajdonoshoz, Irak leghíresebb cipőjének megvásárlásával kapcsolatban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását