2024. május 5. - Györgyi

A párbeszéd halála

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök találkozóra hívta Orbán Viktor ellenzéki pártvezért a közelgő reformok egyeztetése és a válságból való kilábalás céljából. Orbán először még szándékozott részt venni az egyeztetésen, de aztán meggondolta magát, nehogy bármi
2008. december 18. csütörtök 19:04 - Pásztor Balázs
Hozzáállás

Gyurcsány egy barátkozó "leprás", Orbán pedig egy elzárkózó hipochonder - legalábbis Orbán hozzáállásából erre lehet következtetni. Ugyanis amikor Gyurcsány felszólal a parlamentben, Orbán kivonul - és mint mindig, követi őt az egész Fidesz. Ha valami rossz történik az országban - beüt a válság, sztrájkol a LESZ, meghal Pistike - azért egyértelműen Gyurcsány a hibás (már a Fidesz kommunikációja szerint), és ezt a hiba-leprát véletlenül se szeretné Orbán is elkapni, így minden lehetséges találkozót kihagy a miniszterelnökkel - még akkor is, ha az a válság megoldását segítené (az elmúlt két évben mindössze a nemzeti csúcson tárgyalgattak).

Legalábbis erre enged következtetni Orbán azon, a ma reggeli Kossuth rádióban elhangzott mondata, miszerint „ha leülne a miniszterelnökkel tárgyalni, akkor az a
benyomás alakulhatna ki az emberekben, hogy a Fidesznek köze van a kormány
elhibázott válságkezeléséhez”. Tehát elkapná a hiba-leprát. Így inkább ne tárgyaljunk, adjunk egymásnak nyilvánvalóan olyan javaslatokat, amiket a másik nem fogad el, a válság meg majdcsak megoldja magát valahogy. Remek hozzáállás, köszönjük Viktor.

Egyeztetési kísérlet

Történt ugyanis még kedden, hogy Gyurcsány megpróbálta elérni a Fideszt, vagyis Orbán Viktort. Nem meglepő módon ez nem sikerült - szerkesztőségünk is általában képtelen kommunikálni a párttal, pedig próbálkozunk lelkesen - így csak szerdán kapott visszahívást (miután hatszáz közvetítő közvetített egymásnak). Gyurcsány a beszélgetésben elismerte, hogy a kormány felelőssége nem hárítható át az ellenzékre, de megkérte az ellenzék elnökét: „üljünk le és beszéljük meg, mit tudunk közösen tenni az országért”.

Orbán először hajlott a beszélgetésre: „olyan reformokhoz nem adja a nevét a Fidesz, amelyek nem az emberek érdekeit szolgálják, de egy radikális gazdaságpolitikai fordulatról szívesen tárgyalnak”. Majd egyeztetett a Fidesz vezetésével a leendő feltételekről, de estére mégis meggondolta magát. Szijjártó Péter elmondása szerint Orbán a találkozó lemondásával is szeretné világossá tenni, hogy van más út a válság kezelésére. Csak a kérdés az, hogy milyen más, párbeszéd nélkül megvalósítható módról is beszélt a szóvivő. Mert olyat az ellenzéktől még nem láttunk.

Gyurcsány kommentálásán viszont az egész politikai elit elgondolkozhatna: „azért vannak vezetőink, hogy állapodjanak meg az ország érdekében. Harc helyett összefogás kell!” Ennek megfelelően ez a konzultációkísérlet is azon partnerkeresési akció része volt, amivel a kormányfő a következő másfél évben elindítandó reformokhoz keres támogatókat. Egyébként a kormányfő nemrég elhangzott megjegyzése szerint közeledett egymáshoz az ellenzék és a kormány - ezt Orbán építőipari vezetőkkel folytatott tárgyalásán elhangzott, tényleges együttműködésre célzó mondatára alapozta -, de úgy látszik, jobb lett volna lekopogni.

Háromszor, fán, a bal kéz középső ujjával, alulról.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását