2024. május 3. - Tímea, Irma

Tüntettek a biomassza ellen

A pécsi önkormányzat és a helyi hőerőmű közötti hosszú távú hőszolgáltatási szerződés megkötése, valamint az erőmű biomassza programjának folytatása ellen demonstrált a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) a baranyai megyeszékhelyen szerdán.
2008. december 17. szerda 17:21 - Hírextra
A Pécs melletti Tubes-hegyre tervezett radarállomás ellenzőjeként ismertté vált szervezet mintegy harminc tagja és szimpatizánsa a kontraktust megszavazó képviselők arcképével ellátott transzparenssel vonult a városháza elé, hogy így tiltakozzon a szerintük "a lakosság hosszú távú érdekeivel ellentétes" döntés miatt.

A közgyűlés november 20-án határozott arról, hogy Pécs 2030-ig a francia Dalkia csoport érdekeltségébe tartozó Pannon Hőerőmű Zrt.-vel szerződik a baranyai megyeszékhely távfűtéséhez szükséges energia szállításáról. A város évente fix energiamennyiséget vásárol, s 2012-től lehetősége lesz rá, hogy 5 megawattot máshonnan is beszerezzen.

A cég már a szerződés kapcsán folytatott tárgyalásoknak köszönhetően idén nem emelt árat, a szolgáltatás díja jövőre követi a gázár alakulását, 2010-ben pedig 12,6 százalékos árcsökkentést vállalt, így enyhülnek a távfűtéses lakásban élők terhei.

Az előterjesztést megszavazó képviselők szerint a következő 22 évben a gázénál kedvezőbb áron biztosítható a mintegy 31 ezer távfűtéses lakás ellátásához szükséges hőmennyiség, melyet más, alternatív forrásokból nem tudnának előteremteni. A jelenleg gázzal és biomasszával működő erőmű számára pedig a hosszú távú szerződés a feltétele a 2010-re tervezett új biomassza blokk építésének és a beruházás megtérülésének.

A CMM aktivistái a Pécsi Tudományegyetem biomassza-szakértőinek tanulmányára hivatkozva ugyanakkor azt állítják, hogy egy újabb biomassza blokk üzembe helyezése évi 1,2 millió tonna energianövény eltüzelésével járna, a fűtőanyag megtermeléséhez pedig 50-70 ezer hektárra van szükség, amely mintegy harmada Baranya összes szántóterületének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását