2024. április 29. - Péter

125 éve a közművelődésnek

Impozáns kötet jelent meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum alapításának százhuszonötödik évfordulója alkalmából; a könyv bemutatja a közgyűjtemény történetét az első igazgatótól, Reizner Jánostól kezdve a Kultúrpalota nemrégiben befejeződött felújításáig - kö
2008. december 16. kedd 14:11 - Hírextra
A több mint 230 oldalas könyvben a történeti áttekintés után a múzeum gyűjteményeiről olvashatnak az érdeklődők. Bemutatják a régészeti, a várostörténeti, az iparművészeti, az irodalomtörténeti, a képzőművészeti, a természettudományi, a néprajzi gyűjteményt - azon belül külön kiemelve Bálint Sándor hagyatékát -, s az érem-, valamint a fénykép- és negatívtárt. Külön hely jutott a kötetben a Vár, a vártemplom, és a kőtár hármasának, a Kass Galériának, illetve a Varga Mátyás Színháztörténeti Kiállítóházának.

A kötetből az is kiderül, hogy hivatalos leltárkönyve 1918. december 6-a óta létezik a múzeumnak - a vékony kis füzetbe maga Móra Ferenc, akkori igazgató kezdte el írni az összegzést a bővülő múzeumi gyűjteményről - ez a kis könyvecske ma is féltett kincse az intézménynek.

A könyvízelítőből természetesen a szegedi papucs, mint igazi "szegedikum" sem hagyható ki. A lábbeliből összesen 22 párat Rátkai Sándor, a népművészet mestere adományozott az intézménynek, bemutatva azokat a formai variációkat, amelyeket az 1930-as évektől készített.

A könyv végén a Móra Ferenc Múzeum arcképcsarnokát találja az olvasó. Az összeállításban azok kaptak helyet, "akik egykor és ma a múzeum ügyét szolgálták és szolgálják".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását