2024. május 3. - Tímea, Irma

Dilisek ezek az ausztrálok? - videóval

Ha a hétvégén a Dandy Warhols zenekarra hívtuk fel a figyelmet, akkor tartozunk annyival a rockzenei kiegyensúlyozottság jegyében, hogy olvasóinknak bemutatjuk a Jet együttest is. Ismeretlen ismerősök sorozatunk utolsó csapata egyben a legfiatalabb is: 20
2008. szeptember 8. hétfő 15:10 - paulson
A prózaian rövid nevet választó ausztrál bandát szintén egy reklámzene miatt ismerhették meg a magyar zenekedvelők. A vidám, bulizós életérzést közvetítő zenét egyébként rengetegen dúdolják már az első taktusoktól, de valljuk be a névről hamarabb jut sokak eszébe egy repülő. És ha azt mondanám, hogy: „So 1, 2, 3, take my hand and come with me”? Hallgassuk csak!






Az ausztrálok ez alapján a zene alapján igazán vidám népek lehetnek. Emlékszem, egy igazi 40 fokos, kánikulás napomat dobta fel az a gyűjtés, amelyben Ausztráliába utazó turisták értelmes kérdései lettek pellengére állítva. Maguk a felvetések is mosolyra méltóak, az ausztrál turizmus honlapjának szerkesztőinek válasza még inkább. (Persze az is lehet, hogy az egész önmagában egy e-mailben keringő tréfa, de akkor a jó fajtából való) Csak pár példa:

Kérdés: Szokott fújni a szél Ausztráliában? Még sosem láttam a tévében, hogy esett volna ott az eső, hogy tudnak akkor növekedni a növények? (Egyesült Királyság).
Válasz: Minden növényt teljesen kifejlett állapotban importálunk, aztán csak ülünk, és nézzük, ahogy elpusztulnak.

K: Vannak Sydney-ben szupermarketek, és egész évben kapható tej? (Németország)
V: Nem, mi vegetáriánus vadász-gyűjtögetők békés civilizációja vagyunk. A tej illegális.

K: Lenne egy kérdésem egy híres állattal kapcsolatban, amelyik Ausztráliában él, de elfelejtettem a nevét. Ez egyfajta medve, amelyik fákon él. (Amerikai Egyesült Államok)
V: Ezt esőmedvének hívják. Azért ez a nevük, mert a gumifákról esnek le, és megeszik az agyát mindenkinek, aki alattuk sétál el. Úgy tudod távol tartani őket magadtól, ha emberi vizelettel fújod be magad, mielőtt sétára indulsz odakint.

Hasonlóan vidám hangulatban folytatnám a zenekar történetét. A 2003-as ( a már említett és meghallgatott nagy slágert is tartalmazó) Get born című albumuk megjelenése után három évvel jelentkeztek következő albumukkal. A dalokat alapján merem állítani, hogy a négyes tagjainak nem idegen a Beatles zenekar munkássága. Minket nem zavar.





Hogy még jobban induljon a hét még néhány adalék Ausztráliáról:

K: Tudnának információt adni az ausztráliai vízilóversenyekről? (Amerikai Egyesült Államok)
V: A-fri-ka az a nagy háromszög alakú kontinens Európától délre. Ausz-trá-lia az a nagy sziget a Csendes-óceán közepén, amelyiken nem ... á ,nem érdekes. Hogyne, a vízilóverseny minden kedden este a Kings Cross-nál van. Megjelenés meztelenül.

K: El tudnák küldeni nekem a Bécsi Fiúkórus beosztását? (USA)
A: Ausz-tri-a az a fura kis ország, amely Németországgal határos, és amelyik... á, nem érdekes. Hogyne, a Bécsi Fiúkórus minden kedden este a Kings Cross-nál játszik, rögtön a vízilóversenyek után. Megjelenés meztelenül.

De az élet nemcsak játék és mese. És nemcsak Hókuszpók tehet erről. Úgyhogy a bulizós nóták mellett jöjjön egy példa a Jet érzékenyebb oldaláról is. Ezzel a lassú, lírai dallal zárjuk az „ismeretlen ismerős” műhelycímen futó sorozatunkat. Nem azért, mert kifogytunk, hanem ideje újra a napi aktualitások és évforduló felé vetni vigyázó szemünket. (Akit csak a dal érdekel, de az interjú nem, körülbelül 0:55-nél kezdődik maga a szám)





Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását