2024. május 5. - Györgyi

Eső előtt köpönyeg

Közlekedésbiztonsági jutalmazási és figyelemfelkeltő akciót indít egy kutatás eredményeit figyelembe véve a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és a Somogy Megyei Baleset-megelőzési Bizottság (SMBB) - közölte Horváth József somogyi rendészeti igazgató kedd
2008. december 16. kedd 14:17 - Hírextra
A rendőr ezredes elmondta, hogy a bizottság és a Kaposvári Egyetem közös kutatása keretében csaknem ezer közlekedővel készítettek mélyinterjút szakemberek bevonásával a baleseti helyzetekről, a közlekedésbiztonság és a rendőri intézkedések értékeléséről.

A kutatás eredménye szerint pozitív hatása lenne annak, ha a rendőrség hatékonyabban és többet kommunikálna a közlekedőkkel. Ennek jegyében kedden elhelyeztek több figyelemfelkeltő táblát - és továbbiakat kívánnak felállítani - Somogy veszélyes útszakaszain, így a 7. számú főút mentén is.
Ezeken a biztonsági öv használatára, a sebességhatárok betartására és az alkoholmentes vezetésre figyelmeztetnek. Az egyik ilyen táblát - amely keresztet ábrázol, "Biztos?" felirattal - Balatonfenyves külterületén, egy közlekedési balesetben elhunyt fiatalember kegyhelye mellett állították fel.

Az idei, Somogy megyei közlekedési statisztikai adatokról beszámolva a rendészeti igazgató elmondta: az év első 11 hónapjában 7 százalékkal, vagyis negyvenöttel kevesebben sérültek meg, mint az elmúlt esztendő hasonló időszakában, azonban néggyel emelkedett a halálos balesetek száma. A sérüléssel vagy halállal végződő balesetek közül minden harmadik gyorshajtás miatt következett be. A gyorshajtás visszaszorítására tíz sebességmérő műszert működtet a rendőrség a megye útjain, váltogatva a helyszíneket.

A hazai és nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy hatszoros kockázatot jelent, ha valaki nem használ biztonsági övet, illetve a kicsiknek nem biztosít gyermekülést. A megyében 32 olyan közlekedési baleset történt az idén, amelyben gyermek sérült meg. Ezek közül 15 esetben a biztonsági eszköz hiánya miatt következett be a sérülés.

Kulcsár Tibor alezredes, az SMBB ügyvezető elnöke számolt be arról a somogyi kezdeményezésről, amelynek lényege, hogy december 17-e és január 15-e között rendőrsági akció keretében jutalmazzák a megye útjain szabályosan közlekedőket. A közúti ellenőrzések során egy naptárat és egy "Somogyban biztonságban" matricát kapnak a jól vizsgázók. Január végén pedig tíz ajándékcsomagot sorsolnak ki azok között, akik matricát nyertek, és az ezzel feldíszített autójukról fotót küldenek a rendőrségnek.

A rendőrség a közlekedőkkel folytatott hatékonyabb párbeszédet kívánja elősegíteni azzal is, hogy a somogyi rendőrök kommunikációs tréningen vesznek részt, önálló baleset-megelőzési honlapot működtetnek majd, továbbá a közösségi marketing eszközeivel megszólítják, illetve a biztonságos közlekedésre nevelik a gyerekeket és a fiatalokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását