2024. április 25. - Márk

Csökkent a balesetek száma

Évtizedek óta a legkevesebb halálos közúti baleset történt idén az Egyesült Államokban; az áldozatok száma 10 százalékkal csökkent tavalyhoz képest. Idén haltak meg a legkevesebben közúti balesetben azóta, hogy 1966-ban elkezdték az erre vonatkozó adatoka
2008. december 15. hétfő 10:26 - Hírextra
Január és október között 31 ezer 100 halálos áldozatot követeltek a közúti balesetek, a tavalyi év ugyanezen időszakában 34 ezer 502 volt ez az adat. Ugyancsak csökkent a 100 millió levezetett mérföldre eső elhalálozások száma, a tavalyi 1,37-ről 1,28-ra.

A statisztikát ismertető USA Today című amerikai lap arról írt, hogy a kevesebb halálos baleset egy olyan időszakot jellemez, amikor az amerikaiak lényegesen kevesebbet autóztak, mint korábban. Az Egyesült Államok lakossága idén októberben 8,9 milliárd mérfölddel kisebb távolságot tett meg autóval, mint egy éve. Ez a mutató egy év óta folyamatosan, hónapról hónapra csökken.

Az amerikaiak a 2007 novembere és 2008 októbere közötti egy évben 100 milliárd mérfölddel kevesebbet vezettek, mint a megelőző 12 hónapban.

Chandra Bhat, a Texasi Egyetem közlekedésmérnöki professzora, aki a vezetői viselkedést tanulmányozza, rámutatott: a kevesebb megtett mérföld kevesebb kocsitörést jelent. Azt azonban szerinte nem lehet kijelenteni, hogy kisebb mérföldszám kevesebb halálos balesetet is jelent.

Kifejtette: először azt kell kideríteni, hogy kik vezetnek kevesebbet, ugyanis a fiatalok és idősek körében több a halálos kimenetelű baleset. Ugyancsak számításba kell venni, hogy melyik napszakban mérséklődött a vezetés, hiszen az éjszakai balesetek általában több halálos áldozattal járnak.

Tony Bradshaw, az Ohio állami autópálya-rendőrség vezetője szerint a kevesebb halálos közúti baleset a közlekedési szabályok szigorúbb betartatásával, illetve az ittas vezetőknek az utakról történő eltávolításával magyarázható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását