2024. április 23. - Béla

Kirúgták a diákjait hátrahagyó, gyáva tanárt

Kirúgták állásából azt a szecsuani (Sichuan) tanárt, aki internetes naplójában ismerte el, hogy a május 12-i földrengés idején diákjait hátrahagyva menekült ki az osztályterméből.
2008. június 18. szerda 07:24 - Hírextra
Fan Mej-csung (Fan Meizhong), akit az eset után csak Futó Fanként említenek, azzal védekezik, hogy a munkaköri kötelességei között nem szerepel, hogy vészhelyzet esetén diákjai mellett kell-e maradnia a tanárnak.

"Semmilyen szabály nem írja elő, hogy a tanároknak akár az életük kockáztatásával is meg kell menteniük diákjaikat" - idézte Fan szavait az egyik kantoni napilap.

A kirúgott tanár egykori munkahelye sértetlenül úszta meg a Richter-skála szerinti 8-as erejű földmozgást, és a diákok közül sem halt meg senki.

"Szerintem ez egy belső ösztön, hogy az ember vészhelyzet esetén biztonságos helyre próbál futni, de ezt nem kellett volna nyíltan felvállalnia" - mondta az iskola igazgatója, aki szerint diákjai kedvelték az állásából elbocsátott történelemszakos tanárt.

Fan Mej-csung kollégái szerint morális megfontolásból adódóan nem volna helyénvaló, ha az eset után valaha ismét tanítana.

Fan elismerte, hogy bár önzőnek tűnhet, semmi olyat nem tett, ami jogilag megkérdőjelezhető lenne. "Ha én ezért büntetést érdemlek, mire számíthatnak azok a káderek, akik a kártyavárként összeomló iskolák építésére engedélyt adtak" - érvelt a tanár azokra az iskolákra utalva, amelyek a hibás tervezés és az elavult technológiák alkalmazása miatt legkevesebb 9000 diák halálát okozták.

Fan Mej-csung viselkedése Kína-szerte heves vitát váltott ki, ugyanis a tanárok közül sokan életük kockáztatásával mentették a félelemtől tehetetlenné vált gyerekeket.

Az egyik legismertebb hős a 24 éves Kuo Hsziao-csao (Guo Xiaochao), aki a földrengés alatt öt diákot vezetett ki a rázkódó épületből, majd mikor további három gyermeket próbált kimenteni, az iskola összedőlt. A három diákot sikerült sértetlenül kihoznia a romok közül, a frissen házasodott tanár azonban olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy nem sokkal a kórházba szállítást után meghalt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását