2024. április 26. - Ervin

A legősibb emberi agy

Nagy-Britannia legősibb emberi agyát találták meg archeológusok a szigetországban. A Yorki Egyetem kutatói egy olyan koponyára bukkantak, amely összezsugorodott, de agy formájú sárga anyagot tartalmaz. A lelet egy olyan területről került elő, ahol már két
2008. december 15. hétfő 19:50 - Hírextra
Az egyetem laboratóriumában komputertomográfiás vizsgálatot végeztek a koponyán, hogy megbizonyosodjanak annak tartalmáról. Az anyagon még további vizsgálatokat is elvégeznek, de szinte biztosra vehető, hogy emberi agy maradványa.

Rendkívül ritka, hogy egy lágy szövet ilyen sokáig megmaradjon. Az agy ráadásul rendkívül jó állapotban maradt fenn, még a formáját is megőrizte.

A maradvány Nagy-Britanniában a legrégibb, de világviszonylatban is a legősibbek között van. A koponyán bőrt vagy más szövetet nem találtak a régészek, mint ahogy a test más részei sem bukkantak elő. Elképzelhető, hogy valamilyen rituálé következtében került kizárólag a koponya arra a helyre, ahol megtalálták.

A területen, ahol a leletre bukkantak, már kétezer évvel ezelőtt is éltek telepesek, az időszámításunk előtti 300 körüli korból pedig már épületmaradványok is ránk maradtak.

A vizsgált területen eddig ez a második jelentős lelet. Korábban egy csontvázat találtak, amely minden bizonnyal a tuberkolózis legrégebbi áldozatának maradványa a brit szigeten.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását