2024. május 8. - Mihály

Érintetlen sírkamrát fedeztek fel

Az óbirodalmi temetkezési szokásokba enged betekintést az az érintetlen sírkamra, amelyet Kairó mellett az abusziri nekropoliszban fedeztek fel.
2008. február 4. hétfő 21:58 - Hírextra

A meglehetősen szerény sírkamra egy V. dinasztia-korabeli pap és tisztviselő, Neferinpu végső nyughelye volt. A sírt még 2006-ban fedezték fel cseh régészek, ám csupán most nyitották fel. Mint kiderült, Neferinpu 4500 éven keresztül háborítatlanul nyugodott a sírkamrában: erre utal, hogy a tíz méter mélyen fekvő helyiség tele volt áldozati ajándékokkal, s az eltávozott személyes tárgyaival - olvasható a National Geographic honlapján.

Az ásatást irányító Miroslav Barta szerint a lelet jelentősége abban áll, hogy a sírkamra teljesen érintetlen, senki sem látta, vagy érintette az Óbirodalom óta a tárgyakat. A lelet értékét növeli, hogy igen ritka, ha egy olyan középosztálybeli személy sírja, mint amilyen Neferinpu volt, nem kelti fel a rablók figyelmét.

A sírkamrában ugyan nem bukkantak aranyra, vagy ezüstre, az igazi értéket azonban a leletek által nyert bőséges információ jelenti, amely betekintést nyújt az Óbirodalom középosztályának temetkezési szokásaiba.

"Napjainkban az egyiptológia nem a felfedezésekről, nem a csodálatos tárgyakról, hanem az információról szól" - hangsúlyozta Miroslav Barta.

A kétszer négyméteres sírkamrában a régészek áldozati tárgyak tucatjaira bukkantak, köztük 10 lepecsételt söröskorsóra, nyolcvannál több kis mészkőedényre, egy aprócska illatszeres tégelyre, valamint a jelképes étel- és italáldozatokat tartalmazó tányérokra és serlegekre.

A sírkamrában négy, az elhunyt belső szervei tárolására szolgáló edény, úgynevezett kanopusz volt.
A tetem a szarkofágban meglehetősen rossz állapotban maradt fenn, hiszen a temetés idején az óegyiptomi mumifikálási módszerek még gyermekcipőben jártak.

A múmia mellett fajanszgyöngyök százai hevertek, valamint az óegyiptomi hivatalosságokat megillető kétméteres sétapálca, a hegyén apró aranydíszekkel.

A szarkofágban egy fajogar is volt, amely Neferinpu hivatali rangjára utal.

A sírkamra álajtaján talált felírat szerint Neferinpu két V. dinasztiabeli uralkodó - Neferirkara (Kr. e. 2475-2455) és Neuszerré (Kr. e. 2445-2421) alatt szolgált. Két tisztséget töltött be - a papi hivatás mellett köztisztviselő is volt, ami Miroslav Barta szerint általános volt Neferinpu korában.

Szalima Ikram, a kairói Amerikai Egyetem egyiptológus-professzora szerint fontos tisztségei ellenére Neferinpu nem tartozott az óegyiptomi társadalom elitjéhez. Gazdag volt ugyan, de nem túlságosan, s sírja betekintést nyújt az óegyiptomi társadalom adott szegmensének életébe.

Neferinpu végső nyughelye a régészek szerint szokatlan elhelyezkedése és szerény kivitelezése miatt nem keltette fel a sírrablók figyelmét, akik biztosak voltak abban, hogy semmi értékesre nem lelnek benne.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását