2024. április 28. - Valéria

Fidesz: a kormány még nem szerződött a MÁV-val

A Fidesz rendelkezésére álló adatok szerint a magyar kormány, illetve a közlekedési tárca mind a mai napig nem kötötte meg a közszolgáltatási szerződést a MÁV-val - mondta Fónagy János, az ellenzéki párt szakpolitikusa vasárnap, Budapesten.
2008. december 14. vasárnap 15:10 - Hírextra
Azt sem tudjuk pontosan, hogy a magyar vasútnak van-e 2009-re szóló érvényes menetrendje - közölte a politikus a Keleti pályaudvar előtt tartott sajtótájékoztatón, majd magyarázatként hozzátette: érvényes menetrendet a közszolgáltatási szerződés alapján kell összeállítani.

Úgy vélekedett, a menetrend bejelentett változata dupla csapás, hiszen a változtatások az embereknek több pénzébe kerülnek, ám ezért kevesebb járatot kapnak, mint tavaly.

Fónagy János példaként Budapest elővárosi közlekedését említette, ahol szerinte december közepétől jelentős szolgáltatás- csökkentéssel kell számolni. De - mondta - Kelet-Magyarországot is lehet említeni, ahol Kiskunhalas felé nyolc pár vonat helyett hat pár maradt, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Eger, Szeged felé az eddigi ütemes menetrendeket szétverték, számos járat eltűnt a menetrendből. A Balaton északi partját a jövőben csak napi három vonatpár köti össze a fővárossal, míg Tolna megyéből hosszas tortúrával lehet lejutni Budapestre, hiszen gyakorlatilag az összes gyorsvonatot megszüntették.

"Újra a vidéken és szegényebb sorban élő emberek húzzák a rövidebbet, azok, akik nem engedhetik meg maguknak azt, hogy autóval járjanak" - összegezte pártja álláspontját a politikus.

Érthetetlen és szégyen, hogy ebben az országban még egy menetrend változtatást sem tudnak tisztességesen megoldani - jegyezte meg.

Fónagy János hangsúlyozta ugyanakkor azt, hogy a mára kialakult helyzetért nem a vasutasok, hanem a kormány hozzá nem értése, kapkodása, a megszorítások a felelősek.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz egyetért-e a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) által meghirdetett, szombat éjféltől folytatódó gördülő sztrájkkal, Fónagy János azt mondta: volt közlekedési miniszterként és magánemberként meggyőződése, hogy a vasútnak - normális esetben - mennie kell, hiszen a vasútnak az az érdeke, hogy ezt a közlekedési formát minél többen igénybe vegyék. A mai magyar helyzet azonban nem normális, így a vasút sem az - tette hozzá.

A politikus kifejtette: a sztrájkot demokratikus, ám kényszermegoldásnak tartja. Úgy véle, egy sztrájk soha nem jó az országnak, nem jó annak az ágazatnak, amelyet érint, ám néha elkerülhetetlen, hogy az érdekérvényesítésnek ezt a nagyon kemény eszközét válasszák a munkavállalók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását