2024. május 20. - Bernát, Felícia

Ma döntenek a korházról

Csütörtök dönt a fővárosi közgyűlés a Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központot pályázatáról. A főpolgármesteri kabinet hétfőn határozott úgy, hogy javasolni fogja a képviselőtestületnek: adják bérbe az állami finanszírozásból kiesett intézményt.
2007. szeptember 27. csütörtök 08:46 - Hírextra
A Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központot ügyében 3 változatot terjesztenek a közgyűlés elé, de a bérleti konstrukció mellett szól a legtöbb érv. A pályázati javaslat szerint a bérlő - ha ezt a lehetőséget szavazzák meg - a mostanihoz hasonló tevékenységet látna el, és havonta 12 millió forintot fizetne a fővárosnak - mondta korábban a Független Hírügynökségnek Horváth Csaba főpolgármester-helyettes. A pályázati elbírálásnál előnyt élvezne az az orvosokból álló társaság, amely most is a kórházban dolgozik - tette hozzá.

A közgyűlés elé terjesztett másik két javaslat kevésbé előnyös. Ha eladnák kórház épületét, az értékbecslés alapján több mint másfél milliárdot kellene fizetni érte. Ezen változat ellen szól az is, hogy a kórházzal egybeépült idősek otthonát nem lehet leválasztani az intézményről. Ha szociális célra hasznosításnák a kórházat, akkor nem keletkezne semmilyen bevétel, és elveszne az évtizedek alatt összegyűlt szakmai tapasztalat is.

Az egészségügyi miniszter márciusi határozata megszüntette az államilag finanszírozott fekvő és rehabilitációs ellátást a Schöpf-Merei Kórházban. Azóta a kórház korábbi orvosai és egészségügyi dolgozóinak egy része pénzért végzi az ellátást: egy szülés például 130 ezer forintba kerül.

Az új külső körutat a Hungária körút és az M0-ás közé tervezik, 5,6 kilométer hosszú lenne, kétszer két sávval. Öt külső pesti kerületet kötne össze egymással és már meglévő főútvonalakkal. A fővárosi közgyűlés ehhez módosítaná csütörtökön Budapest szabályozási kerettervét - közölte Demszky Gábor főpolgármester szerdai sajtótájékoztatóján.

Az új út első ütemben megépülő, 5,6 kilométer hosszú szakasza kapcsolatot teremt majd az 5-ös főút és a Nagytarcsai út, azaz Soroksár és Cinkota között. Demszky Gábor kifejtette: az öt külső kerület - a X., XVI., XVII., XVIII. és a XXIII. - összekötése segíti a térség fejlődését, illetve a belső kerületek forgalmának csillapítását. Az előkészítés már megkezdődött, ennek része a fővárosi közgyűlés csütörtökön várható döntése.

A 4,1 milliárd forintos beruházás finanszírozásához a főváros pályázatot nyújtott be uniós támogatásra. Pozitív döntés esetén a munka 2009-ben megkezdődhet, és egy év alatt el is készülhet - mondta a főpolgármester. Az út két szakaszának építése már egyébként már folyik. A Gyáli patak és az Ipacsfa utca közötti rész a készülő csepeli központi szennyvíztisztító és a Cséry-telepi szennyvíziszap-tároló közötti szállítási útvonal is lesz. A Ferihegyi gyorsforgalmi út és a Csévéző út közötti szakasz egy nagyáruház építésének részeként készül el 2008 nyarára.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását