2024. május 17. - Paszkál

Fidesz: az állam üzletet csinál az oltásból

A Fidesz szerint azért drága az új típusú influenzavírus elleni oltóanyag, mert az állam ebből is üzletet csinál, a járványból is hasznot akar húzni. Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "rosszízű biznisz áldozata lett" Magyarországon a vakcina.
2009. november 17. kedd 17:51 - HírExtra
A fideszes képviselő közölte: az Egészségügyi Minisztérium és a vakcinagyártó Omninvest Kft. között megkötött, hétfőn nyilvánosságra hozott szerződésből kiderül, hogy az oltóanyag ára 1.050-1.090 forint plusz áfa között van, ugyanakkor a patikákban 1.930 forintba kerül.
Ez azért van így - folytatta -, mert az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) 450 forintért vállalja egy ampulla tárolását, szállítását. Hozzátette ugyanakkor: az EKI ilyen feladatot még nemigen látott el, nem tartozik a profiljába, és megfelelő szállítókapacitással, elegendő számú hűtőkocsival sem rendelkezik.

Pesti Imre rámutatott: miközben az EKI ekkora haszonra tesz szert, a háziorvosokat arra kérik, ingyen adják be az oltást.A politikus szerint a szerződés nyilvánosságra hozatala után sem tudni, kik az Omninvest tulajdonosai.

Az Egészségügyi Minisztérium honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott dokumentumból - amely a megkötött szerződés egy része - annyi derül ki, hogy kik a szerződő felek, mi a szerződés típusa, tárgya, ezen kívül a bruttó érték és a szerződés időtartama.

A mindössze két sorból álló táblázat szerint az Egészségügyi Minisztérium négymillió adag pandémiás oltóanyag szállítására kötött szerződést mintegy 4,5 milliárd forint értékben a gyártóval, valamint együttműködési megállapodást kötött az EKI az Omninvesttel kétmillió adag H1N1 elleni oltóanyag patikai szállítására. A szaktárca honlapja szerint a kétmillió darabra vonatkozó szerződés ellenértékét nem a központi költségvetésből finanszírozzák, hanem "az oltóanyag értékesítéséből származó bevételből".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását