2024. május 11. - Ferenc

Nem csökkent a dohányosok száma

A várakozásokkal ellentétben a dohányáruk árának emelésével és a nyilvános helyeken való teljes tiltással nem csökkent a dohányzók aránya Franciaországban - derül ki a francia dohányzásmegelőzési intézet (OFT) adataiból.
2008. december 12. péntek 15:10 - Hírextra
A nyilvános helyeken való tilalom szigorításával Franciaországban január 1. óta a vendéglátóhelyeken, azaz egyetlen bisztróban, bárban, sörözőben, kávéházban, vendéglőben, szállodában, kaszinóban vagy éjszakai klubban sem szabad rágyújtani. A Le Figaro című napilapban pénteken ismertetett tanulmány szerint azonban a teljes körű tiltás semmilyen hatással nem járt: a franciák pont annyit dohányoznak, mint korábban.

A hivatalos adatok szerint Franciaországban a lakosságnak közel harmada dohányzik rendszeresen vagy alkalomszerűen. S bár a teljeskörű tiltás miatt - amit a többség támogat és be is tart - nem is látni dohányzókat a nyilvános helyeken, az OFT adatai szerint az idei a negyedik év, amikor az aktív dohányzás nem csökken Franciaországban: 2004 óta évi 54 milliárd cigarettát vásárolnak a franciák, és a 2008-as mennyiség várhatóan ugyanekkora lesz.

A szervezet közleményében úgy véli, hogy a passzív dohányosok védelmében hozott intézkedések semmilyen hatással nem jártak az aktív dohányzókra. A dohányzás elleni kampányok többséget idén és tavaly véleményük szerint a kormány azért állította le, mert nem akarta "az árusok haragját kivívni".

Az OFT szerint az aktív dohányzást célzott kampányokkal kellene csökkenteni, például elriasztó képekkel a cigarettásdobozokon vagy pedig kifejezetten fiataloknak készülő kisfilmekkel, ugyanis egyelőre csak a kisiskolásoknak készülnek célzott dohányzásellenes kampányok, felső tagozatban már nem szembesülnek a gyerekek a dohányzás tényleges veszélyeivel. Emellett az OFT javaslatai között szerepel a cigaretta árának 10 százalékos emelése is, ami számításaik szerint a dohányzók aránynak 4 százalékos csökkenését eredményezné.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását