2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Elhunyt a szexkirálynő

Bettie Page, az ötvenes évek kultsztárja, Amerika egyik leghíresebb fotómodellje, 85 éves korában elhunyt Los Angelesben.Egy hónapja tüdőgyulladás miatt került egy Los Angeles-i kórházba, a múlt héten szívinfarktuson esett át, s csütörtökön bekövetkezett
2008. december 12. péntek 11:25 - Hírextra
A New York-i titkárnő az ötvenes évek közepén egycsapásra kultikonná vált provokatív fényképeivel, amelyek többek között a Playboy magazinban jelentek meg. Amerika összes férfija vele tapétázta ki a garázsát vagy az ágya melletti falat.

"Szabad szellemével és szégyent nem ismerő érzékiségével egy egész generáció képzeletét ejtette rabul" - méltatta Roesler.

Bár a felkapott szexszimbólum, a "megtestesült szépség" (ahogy Roesler fogalmazott) pár év után eltűnt a magazinok hasábjairól, ma is úgy tekintenek rá, mint aki segített előkészíteni a hatvanas évek szexuális forradalmát. A feministák szintén ünnepelték szabad szelleméért.

"Figyelemre méltó hölgy volt, a popkultúra ikonikus alakja, aki hatással volt a szexualitásra, a divatra, olyasvalaki, aki maradandó nyomot hagyott a társadalomban" - mondta Hugh Hefner, a Playboy alapítója.

Page a Tennessee-beli Nashville-ben született 1923-ban rendkívül szegény családban. Több testvére volt, s míg otthon éltek, apjuk molesztálta a lányokat.Karrierje Jerry Tibbs amatőr fotós jó szemének köszönhető, aki az első képeket készítette róla. Page egyik leghíresebb fotója, a Miss January a Playboyban jelent meg 1955-ben.

"Sohasem gondoltam, hogy szégyellnivaló. Normális dolognak éreztem. Egyszerűen jobb volt, mint napi nyolc órában monoton verni az írógép billentyűit" - emlékezett vissza 1998-ban a férfimagazinnak adott interjújában.

Az ötvenes évek végén eltűnt a nyilvánosság elől. A vallásban talált menedéket. Háromszor ment férjhez, de nem sikerültek házasságai. Gyermeke nem született. Többször szorult pszichiátriai kezelésre.

A nyolcvanas évek óta ismét tekintélyes rajongótábora alakult ki. Dalok születtek róla, több életrajza is megjelent, internetes honlapok, képregények, játékfilmek és dokumentumfilmek elevenítették fel egykori fényét. Ő maga nem akarta, hogy fotózzák, az volt a véleménye, hogy úgy kell megmaradnia az emberek emlékezetében, ahogy híres képein látták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását