2024. május 19. - Ivó, Milán

Antall Józsefre emlékezik az MDF

Mindmáig nem valósult meg, amit Antall József győzelemnek tekintett volna: a politikai erők azon felismeréstől vezérelt együttműködése, hogy "első Magyarország" - mondta Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) elnöke pénteken Budapesten, a Magyar Tud
2008. december 12. péntek 17:40 - Hírextra
Ez az összefogás volna a záloga nemzeti felemelkedésünknek - hangsúlyozta az ellenzéki pártelnök. Mint Dávid Ibolya fogalmazott, az Európába visszatérő Magyarország első miniszterelnöke belülről vezérelt ember volt egy olyan korban, amikor kívülről vezérelt volt szinte minden.

A rendszerváltás utáni első szabadon választott magyar kormány miniszterelnöke 1993. december 12-én halt meg.

"Tizenöt éve hiányzik" - kezdte beszédét Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, hozzátéve, hogy Antall József nem volt népvezér, ezért a nemzeti emlékezet, amely manapság amúgy is elég hiányos, kevésbé őrzi emlékét.

Az akadémia elnöke felidézte az egykori kormányfő mondatát, amely szerint lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke akar lenni. Pálinkás József ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy a kijelentést követő "felhördülés jól mutatta, mennyire a lényegről beszélt" Antall József.

Úgy vélte, az egykori kormányfőnek számos célkitűzése azért nem valósulhatott meg, mert nem ismerte fel, mennyire hat még "az elvtársi mentalitás", a meghirdetett tavaszi nagytakarítás során pedig "kevesen voltak hajlandóak seprűt fogni".

Kádár Béla, az Antall-kormány nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere arról beszélt, hogy Antall József tevékenységét a kihívás nagyságához hasonlítva kell megítélni. Mint mondta, az egykori miniszterelnök fiatal korától nemcsak mert álmodozni a rendszerváltásról, hanem fel is készült arra, így amikor eljött ennek az ideje, biztos kézzel választhatta ki az átalakulás magyar modelljét.

Emlékeztetett arra is, hogy se korábban, se azóta nem volt ennyi akadémiai minősítésű ember a kormányban, "ami a tudásalapú társadalom korában nem hátrány".

Az eseményen részt vett Szili Katalin házelnök, Mádl Ferenc egykori államfő, Antall József özvegye, valamint az MDF számos politikusa és az Antall-kormány több tagja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását