2024. április 19. - Emma

Gusztos: fontos a "NEM"-ek száma a népszavazásnál

Fontos, hogy minél többen vegyenek részt a március 9-i népszavazáson azok közül, akik nemmel akarnak voksolni - közölte Gusztos Péter, a SZDSZ ügyvivője vasárnap Szegeden. "Érdemes elmenni azoknak is, akik nemmel voksolnak, mert szavazatuknak komoly súlya
2008. február 17. vasárnap 16:56 - Hírextra
Sokan úgy gondolják, hogy nemleges véleményüket ki lehet fejezni az otthonmaradással is, vagy attól félnek, részvételükkel hozzájárulnak a referendum érvényességéhez. Az eredményesség feltétele azonban nem a legalább 50 százalékos részvétel, hanem a választópolgárok 25 százalékának egybehangzó véleménye - hangsúlyozta az ügyvivő.

Hozzátette: ezért bátran el kell menni, és aki nem ért egyet a kezdeményezőkkel, annak nemmel kell szavaznia.

Ez a népszavazás 2008-ban a szocializmusról szól. Magyarország húsz évvel ezelőtt már szavazott a szocializmusról a négyigenes népszavazás keretében. A referendum motorja akkor két rendszerváltó liberális párt, az SZDSZ és a Fidesz volt - emlékeztetett Gusztos Péter.

"Ez a volt rendszerváltó, volt liberális párt, a Fidesz, egy háromigenes népszavazáson újra a szocializmusról akar népszavaztatni (…) épp csak ellenkező irányba, mint tette azt húsz évvel ezelőtt" - mondta az ügyvivő.

A vizitdíj és a kórházi napidíj esetében szimbolikus nagyságú közvetlen hozzájárulást fizetünk olyan szolgáltatásokért, amikért már fizettünk az adónkból. Ez azonban nem példa nélküli, vannak olyan közszolgáltatások, amelyek alapvetően az adónkból működnek, igénybevételükkor azonban közvetlen hozzájárulást fizetünk, mint például az adóbevételből épített utak és az autópálya használatáért lerótt díj - fogalmazott a politikus.

Gusztos Péter szerint súlyos hazugság a Fidesz azon állítása, hogy ez szociális kérdés lenne, a vizitdíjat és a kórházi napidíjat olyan mentességi és kompenzációs rendszer kíséri, ami kizárja azt, hogy bárki azért szoruljon ki az egészségügyi ellátásból, mert nem tudná kifizetni ezt a háromszáz vagy hatszáz forintot.

Az igennel szavazóknak azt kell végiggondolniuk, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésével a pénzt nem a parlament kormánypárti többségétől veszik el, hanem attól a háziorvostól, akire a családjuk gyógyítását bízzák - mondta az ügyvivő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását