2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Antall József méltó példakép

Gyurcsány Ferenc szerint Antall József politikai öröksége méltó példaként szolgálhat mindenkinek, aki a felelősség mércéjét keresi. A kormányfő közleményben emlékezett meg a volt miniszterelnökről, halálának 15. évfordulóján.
2008. december 12. péntek 18:55 - Hírextra
Úgy tanulhatunk Antall Józseftől a legtöbbet, akkor emlékezünk rá a legnagyobb tisztelettel és úgy bánunk méltó módon szellemi örökségével, ha az általa képviselt eszmények és értékek közül minél többet érvényre juttatunk a politikában - fogalmazott közleményében a politikus.

Gyurcsány Ferenc szerint a néhai kormányfő olyan államférfi volt, akinek példamutató felelősségtudata, elkötelezett demokratizmusa és hiteles konzervativizmusa nyilvánvaló.
"Antall József megkérdőjelezhetetlen hazafi, bátor demokrata és művelt európai volt" - írta a miniszterelnök.

A szocialista politikus szerint most, amikor ismét a rendszerváltás utáni időkhöz fogható kihívásokkal szembesül Magyarország, jó volna ezeket az erényeket, az ilyen vitakultúrát, az effajta együttműködést újra uralkodóvá tenni a közéletben.

A határozott, de kompromisszumra kész politikára, a nemzeti sorskérdések iránti elkötelezettségre és az összefogásra legalább akkora szüksége van ma hazánknak, mint 18 évvel ezelőtt - fogalmazott a kormányfő.

Úgy vélte, nem kellett hosszabb időnek eltelnie, hogy felismerjük, Antall József miniszterelnökségével a harmadik Magyar Köztársaság, a modern magyar demokrácia számára teremtett mértéket.

Gyurcsány Ferenc közölte: az egykori MDF-es politikus életművének befejezetlenségével együtt maradandót alkotott.

Az ő vezetésével vált Magyarország független, szabad, demokratikus országgá, amit Európa és a szabad világ feltétel nélkül elismer és befogad. Egy félelmetesen gyorsan változó világban teremtett stabilitást szilárd értékrendjével és megfontolt döntéseivel - fejtette ki Gyurcsány Ferenc.

Antall József miniszterelnök 15 évvel ezelőtt, 1993. december 12-én hunyt el. Az MDF egykori elnöke Magyarország rendszerváltás utáni első szabadon választott kormányfője volt 1990 és 1993 között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását