2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Negyven éves cirkusz

Negyven évvel ezelőtt, 1968. december 11-én készült, de megmagyarázhatatlan okokból 1996-ig dobozban porosodott a Rolling Stones Rock and Roll Circus című filmes performansza.
2008. december 11. csütörtök 15:00 - Hírextra
Három napon keresztül forgatták a BBC stúdiójában, eredeti hossza 65 perc, rendezője Michael Lindsay-Hogg volt. A rockkedvelők nagy gyönyörűségére felsorakozik benne a teljes Rolling Stones még Brian Jonesszal, valamint olyan közreműködő zenészekkel, mint Nicky Hopkins zongorista. A Who együttes is az eredeti teljes formációjában tündököl: Keith Moonnal és John Entwistle-lel, akik nincsenek már az élők sorában. A Circus szereplője a The Dirty Mac együttes tagjaként John Lennon, Yoko Ono, Eric Clapton és Mitch Mitchell, Jimi Hendrix dobosa.

A további szereplők között van a Jethro Tull, élén Ian Anderson fuvolás-énekessel és azzal a Tony Iommival, aki később a Black Sabbath gitárosa lett. Fetűnik egy dal erejéig a ma is aktív Taj Mahal bluszenész (új lemeze Grammy-jelölt). Láthatjuk-hallhatjuk Marianne Faithfullt is.

A remek kis koncert ebben a formájában állítólag nem nyerte el Mick Jagger tetszését. A film agyonhallgatásának másik (vélt) oka: a Rolling Stones tartott attól, hogy a kitűnő Who túlságosan a fejére nő. Ez is sántit, hiszen senki sem kényszerítette rájuk Pete Townshendet és társait.

Ráadásul a Stones hat számával szemben a Who csak egyet játszik - igaz, jó hosszút.
Elhangzik a filmen a Beatles repertoárjából a Yer Blues, a Fehér Album dala, amely születése idején kilógott a liverpoliak stílusából. A Dirty Mac tagjai, köztük Keith Richards kísérik Lennont.
A Circus 1996 őszén került a közönség elé moziban, videokazettán és CD-n, érthetően nagy sikert aratva. Csaknem újabb évtizedet kellett ezután várni a DVD-változatra. Megérte, mert ez a verzió hosszabb az eredetinél, s korábban nem ismert interjúk gazdagították: beszélgetés Pete Townshenddel és Taj Mahallal. Új részként került be Lennon, Ono és Mick Jagger kulisszák mögötti társalgása is. Néhány dal kicsit másképpen szól, mint a film készítése idején.

A Rolling Stones a Beggar,s Banquet lemez dalai közül négyet (Parachute Woman, a No Expectations, a Sympathy for The Devil és a Salt of the Earth) játszik, és bekerült a később megjelenő Let It Bleedről a Jumpin, Jack Flash és a You Can,t Always Get What You Want. A film anyaga megjelent CD-n és műsoros magnókazettán is.

A Rock and Roll Circus felvételeihez eredetilg más zenészeket terveztek, homály fedi, kiket. Akik szerepelnek, mindenesetre a korszak legjobbjainak számítottak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását