2024. május 7. - Gizella

Marad a rendőrségi létszám

Jövőre nem nő a rendőrség létszáma, de Negyedik Bevetési Főosztály néven az ország három helyén új szervezeti egységek állnak fel: egy Kelet-, kettő pedig Nyugat-Magyarországon - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője szerdán Budapesten.
2008. december 10. szerda 12:45 - Hírextra
Bencze József altábornagy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a határőrség 1.400-as létszámának belső átcsoportosítása enyhíthet a hiányon, és a közbiztonság javítását szolgáló három új egységben 450-460 rendőr dolgozik majd.

Kérdésre válaszolva közölte: a nyomozók továbbra is dolgoznak a kiskunlacházai gyilkosság ügyében, több szóba jöhető személyt már kizártak a gyanúsítottak köréből. Éppen a nyomozás érdekét figyelembe véve a rendőrség további információkat egyelőre nem ad.

Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a sajtótájékoztatón a bizottság és más szervezetek által a rendőrségi igazoltatás gyakorlatáról, kezdeményezett nemzetközi felmérés eredményeiről beszélt. A civil szervezetek Bulgáriában, Spanyolországban és Magyarországon folytattak ilyen vizsgálatot. A hathónapos időkeretben Budapesten a VI. kerület, Kaposvár és Szeged rendőreinek bevonásával 22 ezer igazoltatást elemeztek az aktivisták. Ebből kitűnt, hogy nemzetközi összehasonlításban a lakosság számarányához viszonyítva nálunk végzik messze a legtöbb igazoltatást.

Ráadásul az igazoltatások "találati aránya" meglehetősen alacsony, mindössze egy százaléka vezetett elfogáshoz, két százaléka előállításhoz és 18 százalékát követte szabálysértési eljárás vagy helyszíni bírság - állapítható meg a felmérésből. Eszerint 100-ból 79 igazoltatást semmilyen további intézkedés nem követett - mondta a társelnök.

Az elemzés etnikai aspektusainak vizsgálatából az is kiderül, hogy a romáknak a népességen belüli arányuknál háromszor nagyobb esélyük van arra, hogy igazoltassák őket. Az adatok azonban azt mutatják, hogy a jogsértésekben való részvételük nem nagyobb mértékű, mint a nem romáké - tért ki rá a társelnök.

Bencze József a felmérésre reagálva leszögezte: a tanulságokat levonják és átdolgoztatják a teljesítményelven alapuló elavult rendőri intézkedési rendszert. Szükség van az igazoltatásnál is egységes jogalkalmazási gyakorlat kimunkálására - állapította meg.

Az előítéletek felszámolására már minden megyében működik roma kisebbségi összekötő a rendőrök és a roma közösségek közötti kapcsolat javítására, és már jó néhány roma származású rendőr teljesít szolgálatot. A rendőrség igyekszik számarányukat növelni, legutóbb a jelentkező 45 középiskolás roma fiatal közül 16-nak feleltek meg az alkalmassági paraméterei.

A hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemhez jogszabály-módosításra is szükség van, és a kérdést a rendőrképzésben is hangsúlyozni kell - hívta fel rá a figyelmet Bencze József.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását