2024. május 18. - Erik, Alexandra

Diszkriminatív döntéseket hozott a Közgyűlés

A Veszprém megyei önkormányzat szocialista frakciójának vezetője szerint diszkriminatív, a szakmaiságot mellőző politikai döntést szavazott meg legutóbbi ülésén két ügyben is a fideszes többségű Veszprém Megyei Közgyűlés.
2009. december 1. kedd 13:53 - HírExtra
Pusztai István szocialista frakcióvezető keddi veszprémi sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy 1800 forintról 8 ezerre emelte fel a megyegyűlés legutóbbi ülésén a beiratkozási díjat a megyei könyvtárba, ám csak a veszprémi lakosokra vonatkozóan, míg mindenki másnak kétezret kell fizetnie. Az emberek lakóhely szerinti megkülönböztetése súlyosan diszkriminatív, ezt a több mint négyszeres díjemelést a szocialista frakció természetesen nem is szavazta meg - tette hozzá.

Szavai szerint a többségi Fidesz-frakció a döntést azzal indokolta, hogy a vidékieknek pluszköltségeik merülnek fel, ha Veszprémbe, a megyei könyvtárba akarnak menni, mert az utazásuk pénzbe kerül.

Pusztai István szerint viszont arról van szó, hogy a fideszes többségű megye "nyomást akar gyakorolni" az egyébként ugyancsak fideszes vezetésű veszprémi önkormányzatra, ugyanis nem elégedett azzal, ahogyan a város az ott működő megyei intézmények finanszírozásához hozzájárul. Példaként említette, hogy a megyei kórház tavaly 62 millió forint iparűzési adót fizetett a városnak, ám az csak a felét juttatta vissza támogatásként. Hangsúlyozta: a megye és a város közötti keresztfinanszírozási vita következményeit azonban nem szabad áthárítani a veszprémi polgárokra.

Mint mondta, a decemberi megyegyűlésen a szocialista frakció kezdeményezi a könyvtár beiratkozási díjairól elfogadott novemberi rendelet módosítását, mert szerinte a díjkülönbözet törvénysértő is. A frakcióvezető idézte az egyenlő bánásmódról és esélyegyenlőségről szóló törvényt, amely azt mondja ki, hogy a muzeális intézményeknek és könyvtáraknak az eljárásaik és intézkedéseik során az egyenlő bánásmód követelményeinek meg kell felelniük.

Pusztai István szerint ugyancsak diszkriminatív az ajkai Bánki Donát Szakképző Iskola új igazgatójának kinevezéséről hozott megyegyűlési döntés. Az iskolát fenntartó megye fideszes többsége szakmaiságot nélkülöző, politikai döntést hozott, amikor a pedagógus pályán 34 éve dolgozó, s a középiskolát 12 éve vezető igazgatót "lecserélte" a tisztségre nem alkalmas új emberre. - mondta. Megjegyezte: nem az újonnan kinevezettet javasolta a tisztségre a tanári kar, a szülői munkaközösség nagy többsége sem, a diáktanács pedig egyhangúlag a jelenlegi igazgató érdekében állt ki.
Igazgatójuk mellett a múlt héten az iskola 730 diákja demonstrációt is tartott - emlékeztetett Pusztai István.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását