2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nemzetközi Betlehemes találkozó

Nemzetközi betlehemes találkozót tartanak 11 hagyományőrző csoport részvételével december 12. és 14. között Győrött. A legfiatalabbak, a kisiskolások egyúttal a legmesszebbről, a vajdasági Horgosról, a legidősebbek Derecskéről érkeznek, s mutatják be táj
2008. december 9. kedd 19:30 - Hírextra
Takács Zsolt ismertetése szerint a horgosi kisiskolások hagyományos népi gyűjtésű, ízes magyar nyelvezetű betlehemest mutatnak be. A derecskei nyugdíjasok különleges kelet-magyarországi játékot adnak elő. A szegedi együttes élő szereplőkkel és marionettfigurákkal eleveníti meg Jézus születését. A szombathelyi csoport generációkon keresztül átörökített, hagyományos betlehemes játékot visz színre. A város művelődési házaiban, templomaiban és szabadtéri színpadán bemutatásra kerülő programokat győri és Győr környéki együttesek teszik teljessé.

A betlehemes találkozó szervezői fontosnak tartják a hagyományok ápolását, továbbadását, egymás szokásainak megismerését. Ezeket a célokat szeretnék elérni a rendezvénnyel - hangoztatta Takács Zsolt.

A betlehemezés az adventi és a karácsonyi ünnepkör legismertebb néphagyománya. Tájanként különböző változatai alakultak ki. A legrégibb ismert magyar nyelvű betlehemes játék szövegét Liptay István tecsegi plébános jegyezte le a XVII. század utolsó éveiben.

A dramatikus játékot - amely Jézus születését eleveníti fel a Biblia alapján - eredetileg templomokban vagy templomok előtt játszották. Ma már népszokásként él tovább, főként a falvakban, kistelepüléseken. A hagyományőrző együttesek a városok művelődési házaiban is előadják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását