2024. május 8. - Mihály

Megunták a mellébeszélést

Nagy Gábor Tamás I. kerületi fideszes polgármester szerint a budavári beruházásokkal kapcsolatban be kell fejezni "a ködösítést és a mellébeszélést"; pénteki sajtótájékoztatóján azt is mondta: bízik abban, hogy a fejlesztések egy része megvalósulhat.
2008. december 5. péntek 14:55 - Hírextra
A Vár turisztikai, kulturális fejlesztésének programjára 11 milliárd forint fejlesztési pénz áll rendelkezésre, ebből az egykori honvédségi főparancsnokság Dísz téri épületének rekonstrukciója 5 milliárdba kerülne. A projekt többi elemére megvan az építési engedély és az I. kerületi önkormányzat egyetértése - mondta a polgármester.

Nagy Gábor Tamás reményei szerint a Dísz téri, egykori romos katonai épület - amely területre építési és változtatási tilalmat rendelt el az önkormányzat - rekonstrukcióján kívüli budavári beruházások megvalósulhatnak; a kormány döntésén múlik, melyik fejlesztést indítja el.

A polgármester cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint az önkormányzat esne el a fejlesztési pénzektől, ha a kormányzat visszakozik. Mint mondta, az önkormányzat nem "része" a fejlesztéseknek, azok állami területen, állami pénzből, állami döntés alapján valósulnának meg.
Elmondása szerint hamis az az állítás, hogy az önkormányzat a tervekről mondott volna véleményt.

"Amire mi nemet mondtunk, az az eljárás volt, amelyre a kapkodás, a rögtönzés, az utolsó pillanatban még engedélyezésre be sem nyújtott, gyors ütemben változó elgondolások voltak" - fogalmazott a kerület első embere. Az építési és változtatási tilalomról szólva kifejtette: az legfeljebb három évig, addig lehet érvényben, amíg a kerületi építési szabályzat új tervét el nem fogadják.

Nagy Gábor Tamás beszámolt arról is, hogy a közigazgatási hivatal törvényességi észrevételének egyetlen pontját sem találta megalapozottnak az önkormányzat. Így nem értenek egyet azzal a megállapítással sem, hogy változtatási tilalmat "folyamatban lévő" ügyekben nem hozhat a képviselő-testület.

Az I. kerület vezetője szerint az önkormányzat azt akadályozza meg, hogy néhány tucat ember döntse el, mi épüljön a Várban és mi nem. "Közügy az, hogy közpénzből, védett helyszínen, állami területen mi épül" - fogalmazott.

Szerdán Suchman Tamás, a kiemelt fejlesztésekért felelős tárcaközi bizottság alelnöke sajtótájékoztatón azt mondta: az I. kerületi önkormányzat által elrendelt változtatási tilalom miatt nem lehetséges a Dísz téri főparancsnoksági épületnek a kormány által tervezett felújítása, és az erre elkülönített 11 milliárd forintot a gazdasági válság enyhítésére fordítják.

Az I. kerületi önkormányzat a november 11-ei rendkívüli testületi ülésen döntött, MDF-es javaslatra, a változtatási tilalom bevezetéséről, miután - az önkormányzat közleménye szerint - nem tudtak megegyezni a kormánnyal a beruházásról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását