2024. április 26. - Ervin

A kormány öt milliárdos segélyt ad az árvíz sújtotta településeknek

A kormány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hozzávetőleg ötmilliárd forint értékű önálló kormányprojektet indít az árvízben megsérült közösségi építmények fejlesztésére.
2010. július 14. szerda 20:01 - HírExtra
Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a kormány szerdai ülése után azt mondta: Borsod megyében a kormány nemcsak a helyreállítást finanszírozza majd, hanem a kötelező önkormányzati feladatot ellátó épületek - óvodák, bölcsődék, szociális otthonok - helyreállítását is. E tervezést a Makovecz Imre nevével fémjelzett csapatra bízzák.

Közölte: a kormány tájékoztatást kapott a védekezési költségek kifizetéséről: 17 település kivételével - ahol az adatok pontosítása zajlik - az árvíz elleni védekezésben részt vett állami és önkormányzati szervek költségeit kifizették.

Az Európai Unió szolidaritási alapja kapcsán kiemelte: az erről szóló kormány-előterjesztés elkészült, a szakértők már konzultáltak a magyar igényről, annak pozitív volt a fogadtatása, így vélhetőleg még az ősszel döntés születhet 5 milliárd forintról.

A főigazgató az állami és önkormányzat utakban, hidakban keletkezett károkról szólva közölte: összesen 31 milliárd forint a kár összege, ebből 10 milliárd forintos az a rész, amely a helyhatósági tulajdonú utakban, hidakban keletkezett. Utóbbi a vis maior alapból térítik meg; az többiről a fejlesztési tárca gondoskodik.

Bakondi György közölte: a kormány közmunkaprogramok indításáról is döntött és felkéri a Borsod megyei önkormányzatot, hogy a külön számlán vezetett, 40 millió forintos karitatív forrásból támogassa a halaszthatatlan bontási feladatokat.

Felsőzsolca és Szikszó kapcsán kiemelte azt is, hogy a kormány úgy döntött: a közigazgatási, igazságügyi miniszter és a belügyminiszter utasítást ad ki, hogy a térségben lévő államigazgatási hivatal közvetlenül és a helyszínen nyújtson segítséget a rendeletalkotásban, a döntéshozatalban, a pénzeszközök felosztásában. Bakondi György leszögezte: szakmai segítségnyújtásról van szó.

Bakondi György és Nagy Anna kormányszóvivő is egybehangzóan úgy fogalmazott a szikszói polgármester nyilatkozataival kapcsolatban, hogy nem szerencsés, ha az emberek problémáiból bárki politikai tőkét kovácsol; kevesebb politikai küzdelemre és több pontosságra van szükség az emberek ügyeinek intézésében.

Füzesséri József Szikszó szocialista polgármestere kedden arról beszélt: a kormány a magáningatlanokban keletkezett szerkezeti károkat nem téríti meg, holott korábban azt az illúziót keltette az emberekben, hogy számíthatnak a magáningatlanokban történt károk megtérítésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását