2024. április 25. - Márk

Az Országgyűlés kezében a döntés

Az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvénytervezetet a minisztérium kedden nyújtja be az Országgyűlés elé - közölte az egészségügyi miniszter pénteken.
2007. október 26. péntek 16:53 - Hírextra

Horváth Ágnes hozzátette, hogy várhatóan szintén a jövő héten lesz olvasható az a több száz oldalas hatástanulmány, amely párhuzamosan készült el a törvénytervezettel.

A tárcavezető budapesti sajtótájékoztatóján "különösnek" nevezte, hogy a Fidesz - a parlamenti vitanapon ismertetett - javaslata és a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal - amelyben tag a Magyar Orvosi Kamara is - által készített egészségbiztosításról szóló dokumentum "gyakorlatilag ugyanaz".

"Megdöbbentő és meghökkentő, hogy az orvosi kamara még a látszatra sem adott" - fogalmazott Horváth Ágnes, majd úgy folytatta: "ahogy a Fidesznek van munkás- és gazdatagozata, úgy tűnik, hogy az orvosi kamara a Fidesz orvostagozatává vált".

A szakminiszter szerint a két szervezet abban látja a változást, ha minden a régiben marad. Utalt Mikola István (Fidesz) szavaira, aki azt mondta, hogy az egészségbiztosításnak ki kell kerülnie a pártpolitika alól, azonban Horváth Ágnes véleménye szerint - aki ebben egyetértett Mikolával - ennek nem úgy kell megvalósulnia, hogy a társadalombiztosítás felügyeletét az Országgyűlés gyakorolja.

Az egészségügyi miniszter emlékeztetett arra, hogy annak idején a Fidesz-kormány szüntette meg a társadalombiztosítás függetlenségét.

A tárcavezető szerint az egészségbiztosítási rendszer politikamentességét a független szereplők, a magánbefektetők megjelenése fogja garantálni.

A törvénytervezetről Horváth Ágnes elmondta: az előzetesen már ismert koncepcióhoz képest a lényegi elemek nem változtak, azonban több helyen pontosították a szöveget. Példaként a várólista-szabályokat, az alapszabályt vagy a tartalékképzést említette.

A Liberális Egészségügyi Tanács javaslatára változott az is, hogy ha a biztosított a pénztárral nem szerződött szolgáltatónál veszi igénybe az ellátást, akkor a pénztár és a szolgáltató között létrejött vállalási nyilatkozat elég a finanszírozáshoz, tehát nem kell külön szerződést kötniük.

A tárcavezető elmondta továbbá, hogy a Díjtétel és Fejkvóta Bizottság munkájában a tervezet szerint fele-fele arányban vennének részt az állam és a magánbefektetők képviselői, azonban utóbbi bizottság csak javaslattevő szerv lesz, az évenkénti fejkvótát rendeletben hirdetik ki.

Változás az előzetes koncepcióhoz képest, hogy a felügyelő bizottság nem három-, hanem öttagú lesz: az elnökét az Állami Számvevőszék elnöke jelöli, két tagot az állam, két tagot pedig a kisebbségi tulajdonos delegál.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását