2024. május 3. - Tímea, Irma

A Fidesz Erős Európája

Bemutatták a Fidesz uniós kül- és biztonságpolitikai koncepcióját pénteken. Németh Zsolt, a párt szakpolitikusa az MTI-nek elmondta, hogy az Erős Európa, sikeres nemzet című koncepciót a párt uniós választási kampányában is felhasználják majd.
2008. december 5. péntek 19:53 - Hírextra
Az európai külpolitika feltételrendszere látványosan átalakult az elmúlt időszakban. Erre a helyzetre a közös uniós külpolitikának reagálnia kell, a koncepció a Fidesz hozzájárulása ehhez - mondta Németh Zsolt a Szabad Európa Központ és az Európai Néppárt közös budapesti konferenciáján. Hozzátette: a pénteken bemutatott dokumentum részletesebb változatát hamarosan megismerheti a közvélemény, míg az uniós választási programot a jövő év elején mutatják be.

Az ellenzéki politikus szerint Magyarországnak koherens kül- és biztonságpolitikai programmal kell rendelkeznie.

A koncepció legfőbb célkitűzései között van az Egyesült Államok és az EU kapcsolatainak összehangolása; az EU közvetlen szomszédságának, így a Nyugat-Balkán és a posztszovjet térség problémáinak kezelése; az energiabiztonság problémája, a fenntartható fejlődés kérdése; a stabil gazdasági és pénzügyi rendszer fontossága; a közös migrációs politika kialakítása, és az emberi jogok védelme - tette hozzá

Németh Zsolt a pénteki konferencián kiemelte: az elmúlt időszakban Magyarország nem volt kiszámítható, következetes partner a nemzetközi diplomáciában. Emellett nem voltak aktív, kezdeményező diplomáciai kezdeményezések magyar részről - hangsúlyozta.

Amellett, hogy Magyarország egyfajta érdekképviselője lehet a Nyugat-Balkánnak az európai integrációban, az országnak sokkal aktívabban be kellene kapcsolódnia a mediterrán együttműködésbe - húzta alá.

Schöpflin György európai parlamenti képviselő a konferencián kiemelte: Európa két évszázadon keresztül meghatározta, hogy mit gondoljon a világ, most fordult a kocka, és a világ határozza meg ezt Európának. Ezért is van szükség a közös kül- és biztonságpolitikára - fűzte hozzá.

Csontos Enikő, a Fidesz külpolitikai kabinetjének tanácsadója szerint az EU megfelelő vezetéssel képes eredményesen és kezdeményezően fellépni. Az unió képességei azonban nem párosulnak pénzügyi és katonai háttérrel. Ráadásul az intézményi struktúra túl bonyolult, rugalmatlan. Az ambíciók így gyakran túllépnek a lehetőségeken - mutatott rá.

Tömör cselekvési stratégiára van szükség az Európai Unióban, egyértelmű prioritásokkal - hangsúlyozta.

Martonyi János, a Szabad Európa Központ elnöke szerint világos jövőkép, világos gondolatok kellenek, hiszen Európa gazdasági óriás, a világgazdaság meghatározó szereplője, eközben sokak szerint egy politikai törpe. Ugyanakkor vannak kedvező jelek, de a sikeres integráció természetszerűleg lassú folyamat - tette hozzá a volt külügyminiszter.

Gyarmati István, a Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatója előadásában arról beszélt, hogy nem lehet olyan külpolitikája az EU-nak, amelyben mindenben egyetértés van a tagállamok között. Azért nem teljesülhet ez, mert a nemzetállamoknak eltérőek az érdekeik. A kisebb tagállamoknak pedig csak addig van mozgásterük, amíg a nagyok nem értenek egyet egy kérdésben - tette hozzá.

Magyarországnak végre fel kellene ismernie, hogy tagja az uniónak, az Európai Unió pedig nem egy bankautomata, amelyből folyamatosan pénzt lehet kivenni. Magyarországnak meg kell tanulnia EU- és NATO-tagként gondolkodni, meg kell tanulnia azt is, hogyan lehet a nemzeti érdekeket beilleszteni a közös gondolkodásba - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását