2024. április 29. - Péter

20 éve a hallgatók ügyeiért

Jogelődje, az Országos Felsőoktatási Érdekképviseleti Szövetség megalakulásának huszadik évfordulóját ünnepli a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája; a jubileum alkalmából pénteken Szegeden tartott ünnepi közgyűlést a szervezet.
2008. december 5. péntek 21:35 - Hírextra
A mai hallgatói mozgalom gyökerei egészen 1956-ig, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Érdekvédelmi Szövetségének (MEFESZ) megalakulásáig nyúlik vissza - mondta Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke a szegedi bölcsészkar Auditórium Maximumában, a MEFESZ megalakulásának helyszínén tartott ünnepségen.

Hozzátette: az akkori követelések közül számos követelés ma is aktuális, többek között a hallgatói juttatások és térítések kérdése.

Az elnök az elmúlt két évtized legfontosabb eredményének azt tartja, hogy a hallgatói mozgalom meg tudta őrizni függetlenségét a pártpolitikától, és ennek köszönhetően máig hitelesen tudja a hazai felsőoktatás érdekeit képviselni.

Manherz Károly, az oktatási tárca szakállamtitkára elmondta, hogy a rendszerváltás előtti utolsó kormány miniszterhelyetteseként, majd az első kormány államtitkáraként húsz esztendővel ezelőtt is feladatai közé tartozott a konzultáció a hallgatói érdekképviseletekkel. Ez idő alatt - illetve azokban az években, amikor dékánként irányította az ELTE bölcsészkarát - korrekt szakmai viszonyt ápolt a hallgatói érdekképviseletekkel.

Az évforduló alkalmából szombaton tudományos tanácskozást rendeznek a Szegedi Tudományegyetemen, a konferencián előadások hangzanak el a hallgatói demokrácia és hallgatói önkormányzatiság magyarországi történetéről. Az egyetem Tanulmányi és Információs Központjában pedig a hallgatói mozgalom történetét 1956-tól napjainkig bemutató kiállítás nyílt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását