2024. április 26. - Ervin

Sorozatos hibák a jegybanknál

A kamatcsökkentés szükségességében egyetértettek a Fidesz és a gazdasági élet szereplői csütörtöki budapesti megbeszélésükön, ugyanakkor Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke szerint elhangzott, hogy a jegybank az elmúlt hónapokban több hibát vétett, é
2008. december 4. csütörtök 16:25 - Hírextra
Szanyi Tibor (MSZP) sajtótájékoztatón reagált; mint mondta valóban jelentős kamatcsökkentésre van szükség, de a kormánypárt a jegybank függetlenségének megóvása érdekében nem tesz javaslatot annak mértékére.

Varga Mihály, a mintegy kétórás megbeszélésen a Fideszt képviselő politikus sajtótájékoztatóján azt mondta: azért hívták össze a találkozót, mert az elmúlt hetekben éles vita alakult arról, hogy helyes volt-e a monetáris politika döntéseinek iránya.

A megbeszélésen ott volt többek között Futó Péter, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, Wáberer György, Leisztinger Tamás, Tolnai Lajos és Széles Gábor nagyvállalkozók, Nyúl Sándor, a Trigánit Zrt. vezérigazgatója, Járai Zsigmond volt jegybankelnök és Albrecht Ottó, a Cashline Értékpapír Zrt. elnöke, aki részt vett a sajtótájékoztatón is.

A Fidesz alelnöke szerint a találkozón elhangzott, hogy az elmúlt hónapokban a monetáris politika több hibát is vétett. Szerinte ilyen hiba volt, hogy a monetáris tanács nem készült fel a válság kezelésére, és miközben már idén tavasztól jól lehetett látni, hogy az amerikai válság tovább fog terjedni, nem voltak olyan kamatemelő lépései, amelyek megelőzték volna, hogy a válság Magyarországon mélyebb legyen.

A másik hiba az volt, hogy a devizatartalék feltöltése nem történt meg, erre nem készült fel a jegybank - mondta Varga Mihály, aki szerint ezek a lépések nyilván csak kisebb mértékben, de hozzájárultak ahhoz, hogy a válság Magyarországon mélyebb lett, mint amire készültek.
A Fidesz gazdasági kabinetvezetője hozzátette: a találkozón megerősödött az a véleményük, hogy a gazdaság mai helyzetében kamatvágásra van szükség, mert a jelenlegi a kamatszint ellehetetleníti a magyar gazdaság még működő részét.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy egyetértés volt a kamatcsökkentés szükségességében, de mindenki "kényesen ügyelt" arra, hogy a jegybank döntési szabadságát ne vonják kétségbe. Mint mondta, számok nem hangzottak el, de volt aki 6 százaléknál kisebb kamatszintet sem tartott irreálisnak, és volt, aki ennél szerényebben fogalmazott.

A sajtótájékoztatón Albrecht Ottó, a Cashline Értékpapír Zrt. elnöke szintén arról beszélt, hogy fontos a kamatcsökkentést, mert a 15-16-17 százalékos forintkamatokat a jelenlegi gazdasági helyzetben nem lehet kitermelni, ugyanakkor jelezte, hogy a találkozón abban már megoszlottak a vélemények, hogy fokozatosan, vagy azonnal kell végrehajtani a kamatvágást.

A szakember szerint a megbeszélésen abban mindenki egységes volt, hogy "a magyar gazdaság ki van száradva", a vállalatok nem jutnak sem deviza-, sem forintforráshoz. Ezért szerinte az elsődleges lépések között kellene lennie, hogy a kormány az IMF-hitelből vagy más európai uniós forrásokból azonnal biztosítson likviditást a kereskedelmi bankoknak, hogy hitelt tudjanak adni a vállalkozásoknak, mert különben ezek a vállalatok tönkremennek, és a gazdaság tartós recesszióba süllyed.

Kérdésre válaszolva hozzátette: 5-6 milliárd euró azonnali forrásra lenne szükségük a magyar bankoknak, amit kizárólag vállalati hitelezésre fordíthatnának, nem arra, hogy külföldi anyabankjaiknak visszafizessenek hiteleket.

Varga Mihály és Albrecht Ottó egyaránt azonnali lépéseket sürgetett a hazai vállalkozói szektor megmentéséért, és a munkahelyek megőrzése érdekében.

Varga Mihály kérdésre válaszolva helyesnek tartotta, ha az Európai Unió hitellehetőségét igénybe veszi a kormány, hogy a vállalkozásokat megtámogassa, de arra figyelmeztetett, hogy ha maradnak a korábbi szigorú hitelfelvételi feltételek, akkor kétséges, hogy lesz-e olyan vállalkozó, aki ezt igénybe tudja venni. Hangsúlyozta azt is, hogy adócsökkentés nélkül nem tudnak segíteni minden vállalkozásnak. Albrecht Ottó szerint az adócsökkentés önmagában nem megoldás, adóreformra is szükség van.

Varga Mihály arról is beszélt: a kormány rossz gazdaságpolitikája hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországot mélyebben érinti a válság, mint a régió más országait, és szerinte az is tény, hogy az euró bevezetése kitolódni látszik, mert Magyarország rengeteg problémája miatt nem tud bemenekülni az euróövezetbe.

Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón reagált az elhangzottakra. Mint mondta, pártja szerint is rövid időn belül szükség van a jegybanki alapkamat jelentős mértékű csökkentésére.

Hozzátette azonban: amikor a Fidesz elnöke konkrét számokat mond, azzal sérti az MNB függetlenségét. Az MSZP viszont nem teszi ezt, hiszen csak egy irányt jelöl meg - vélekedett.
Kérdésre válaszolva Szanyi Tibor megjegyezte: a jegybank tartalékképzése nem függetleníthető az ország általános tartalékától. Azok az országok, amelyek kamatot csökkentettek, azon az alapon tehették, hogy voltak tartalékaik - mondta. A szocialista képviselő szerint a nemzeti bank tartalékai "békeidőben" elégségesek lettek volna.

Egy másik kérdésre azt mondta, mindent meg kell tenni a fokozatos és folyamatos adócsökkentés érdekében; ehhez az adófizetők bázisának szélesítése szükséges, korlátot jelent viszont a makrogazdasági stabilitás.

Szanyi Tibor szerint a parlamentben hétfőn elfogadott adótörvényekkel megtették azokat az adócsökkentő lépéseket, amire a jelenlegi helyzetben lehetőség van.

Örülünk annak, hogy a Fidesz is a munkahelyek megvédését tartja az elsődleges célnak, és fontosnak ítéli a likviditás erősítését - szögezte le. Úgy vélte, a megtakarítások ösztönzése tekintetében is közeledik a Fidesz álláspontja a kormányéhoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását