2024. április 26. - Ervin

Az egészségünkre is rámegy a válság

A gazdasági válság kihat majd az egészségre is, ezért az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) - egyéb célkitűzései mellett - arra törekszik, hogy a szakmapolitikai döntéseknél megjelenjen az egészséggel való törődés - mondta Gábor Edina főigazgató
2008. december 4. csütörtök 16:31 - Hírextra
Az OEFI fennállásának 50. évfordulója alkalmából rendezett konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón a főigazgató hozzátette: az egyén egészségére a válság miatt növekvő munkanélküliség hat ki a leginkább, elsősorban a középkorú férfiakra kell odafigyelni.

A kedvezőbb prognózisok szerint a válság hatásaként "csak" stagnál majd a születéskor várható élettartam növekedési üteme. Gábor Edina szerint ez azért is szomorú, mert Magyarország már most is "elmaradásban" van az unió más országaihoz képest ebben a mutatóban.

Felhívta a figyelmet arra: jó lenne meghonosítani azt a külföldön már működő módszert, hogy a különböző döntéshozatalok előtt egészséghatás-vizsgálatot végeznek.

Piroska Östlin, a svéd Karolinska Intézet munkatársa az Egészség társadalmi meghatározói elnevezésű bizottság munkájáról beszélt. Elmondta: az Egészségügyi Világszervezet égisze alatt működő grémium azért jött létre, hogy felmérje és összegyűjtse, mire van szükség az egészséggel összefüggő esélyegyenlőség elősegítéséhez, és támogassa az annak megvalósítását szolgáló globális mozgalmat.

A bizottság három ajánlást tett - tette hozzá Piroska Östlin. Ezek közé tartozik a mindennapi életfeltételek javítása, a hatalom, a pénz és az erőforrások egyenlőtlen eloszlása elleni küzdelem, valamint a konkrét cselekvéshez annak elismerése, hogy léteznek országon belüli egészségbeli eltérések.

A konferencián az intézményt köszöntötte Székely Tamás egészségügyi miniszter, Falus Ferenc országos tiszti főorvos és Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke is.

Az OEFI tevékenységének célja az aktív és magas szintű közreműködés a teljes lakosság egészségének védelmében, a széles körben végzett felvilágosító munka és az egészség értékének tudatosítása az emberekben. Az intézet országos hatáskörrel koordinálja a Nemzeti Népegészségügyi Program feladatainak végrehajtását.

Számos nemzetközi szervezettel áll kapcsolatban, így az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), a Nemzetközi Egészségfejlesztési és Nevelési Unióval, és tagja az európai egészségfejlesztési intézetek hálózatának is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását