2024. május 2. - Zsigmond

Környezetvédelmi körlevél a katolikusoktól

Környezetvédelemről szóló körlevelet adott ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) - jelentette be a testület téli rendes üléséről tartott budapesti sajtótájékoztatón csütörtökön Erdő Péter bíboros, prímás, az MKPK elnöke.
2008. december 4. csütörtök 13:54 - Hírextra
A Felelősségünk a teremtett világért című körlevél üzenete elsősorban az, hogy az emberiség "elveszítette a kontrollt a saját tevékenysége és a saját környezetének az alakulása fölött". Természetesen az ember sosem volt és sohasem lesz a természet korlátlan ura, de az emberiség kiváltott bizonyos folyamatokat, amelyek mostanra az életlehetőségeit, illetve a következő nemzedékek "fizikai életlehetőségeit is nehezítik, károsítják, veszélyeztetik" - hangsúlyozta Erdő Péter.

Mint mondta: a teremtő Isten bölcsessége és szeretete fejeződik ki a világmindenségben, s mindaz, amit ő alkotott, az jó, értékes. Ezzel a tisztelettel kell viszonyulnunk az élő és élettelen valósághoz - jelentette ki.

A teremtett világon belül a katolikus hit szerint a legnagyobb érték az ember, ezért "az emberhez rendelve" kell nézni a világ egészét. Ugyanakkor az emberiség felismerte - többek között tudományos módszereket használva -, hogy a többi élőfajok pusztulása a saját létét is veszélyezteti - mondta.

Az MTI kérdésére Erdő Péter kifejtette: a gazdasági és hitelválság, valamint a környezetvédelmi problémák összefüggnek, a kétféle válság "az ember és a kultúra válságának egy-egy jele". Az emberi közösség "mintha elveszítette volna uralmát" bizonyos folyamatok fölött, de mégis "keresni kell a kapaszkodókat, hogyan lehet ezeket a folyamatokat ésszerűen, az emberiség javára befolyásolni" - mondta.

Hozzáfűzte, hogy a "személyes szándékaink szorulnak megtérésre", s az emberekben ki kell alakulnia a felelősségnek a közjó iránt. "Nem pusztán a földi élet keretei között áll a mi létünk, hanem a halál után is van egyéni továbbélés, örök élet", és az ember célja túlmutat a saját földi életének keretein - hangsúlyozta.

Udvardy György püspök, az MKPK által a dokumentum előkészítésével megbízott bizottság vezetője a sajtótájékoztatón megemlítette: az úgynevezett "zöld körlevél" mellett három új kiadványa is lesz a Magyar Katolikus Egyháznak ebben a témában, amelyek a jövő héttől lesznek kaphatók. Az egyik tanulmánygyűjteményként jelenik meg, amely környezetvédelmi adatokat, háttérinformációkat tartalmaz a hitoktatók, lelkipásztorok számára. A második kötet óravázlatok összeállítása lesz osztályfőnököknek, hitoktatóknak hat különböző korosztály számára öt témakörben. A harmadik kötet gyakorlati ötleteket tartalmaz majd a környezetvédelem körében a plébániai közösségek és családok számára - folytatta.

Az MKPK azzal is igyekszik elmélyíteni környezetvédelmi tevékenységét, hogy erre szakosodott honlapot hoz létre, valamint a testvéregyházakkal is együttműködésre törekszik ebben a témában - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását