2024. április 19. - Emma

Parkolói csata a bíróságon

Szakértők kirendelését rendelte el a Fővárosi Bíróság a Magyar Állam kontra V. kerületi önkormányzat között az Egészségügyi Minisztérium használatában álló Arany János utcai parkoló ügyében februárban kezdődött tulajdonjogi per második tárgyalási napján c
2008. április 10. csütörtök 18:55 - Hírextra
A szakértő feladata a vitatott terület pontos felmérése, amit a Magyar Állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a felperes képviselője kérte.

Az alperes ellenezte a szakértő kirendelését, mivel véleménye szerint a per a tulajdonjogról folyik, s így a végső kimenetelre nem lehet befolyással a terület nagysága.

Még tavaly ősszel az államot képviselő Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóság (KVI) indított pert a belvárosi önkormányzattal szemben, keresetében azt kérte, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy az évek óta parkolóként használt ingatlan nem a kerületé, hanem az államé. A KVI megszűnésével annak jogutóda, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vette át a felperesi képviseletet.

Az ügy előzménye, hogy az V. kerület még tavaly nyáron megkereste azokat az állami szervezeteket és külképviseleteket, amelyek az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokat parkolónak használtak. A kerületnek az Egészségügyi Minisztériumon kívül sikerült peren kívül megegyeznie valamennyi érintettel, a tárca azonban azt közölte: vitatja a kerület tulajdonjogát a földhivatali bejegyzés ellenére.
A kerület és a tárca ezért csak arról állapodott meg, hogy a minisztérium évente bizonyos összeget fizet a parkoló használatáért, ezt az összeget azonban egy letéti számlára utalják. Az összeget majd az a fél veheti fel, akiről a bíróság mondja ki, hogy a kerület jogos tulajdonosa.

A perben vitatott ingatlan az 1990-es önkormányzati törvénnyel került a kerülethez, a jogszabály értelmében ugyanis a tanácsi kezelésben álló területek az önkormányzatok tulajdonává váltak.
A felperes a perben azt akarja kideríteni, hogy az akkori átadás jogszerű volt-e. Az állam álláspontja szerint a parkoló valójában a minisztérium "bekerítetlen udvara".

A per tétje gyakorlatilag az, hogy az Arany János utcai felszíni parkoló használata után kell-e (akár visszamenőleg is) díjat fizetnie a minisztériumnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását