2024. június 13. - Antal, Anett

Halhatatlan Queen

A Grammy halhatatlanjai közé került a Queen együttes 1977-es kislemeze, a We Are The Champions és a We Will rock You című legendás dalokkal, továbbá a Police és a Lynyrd Skynyrd együttes egy-egy lemeze. A Grammy halhatatlanjainak múzeumát szombaton nyitjá
2008. december 4. csütörtök 10:33 - Hírextra
Maga az "intézmény" 1973 óta létezik, benne immár 826 dal dicsőült meg. A játékszabályok lényegében megegyeznek a Rock and Roll Hal of Fame szabályaival, vagyis a lemez megjelenésétől számítva legalább 25 évnek kell eltelnie az elismerés odaítéléséig. A 25 éven kívül természetes feltétel az is, hogy a lemeznek valamikor meg kellett kapnia a zenei Oscarnak nevezett rangos díjat. A kínálatból minden évben a szakma képviselőiből álló bizottság válogat. A halhatatlanok e fóruma a zenetörténet részévé vált mesterdarabokra kívánja felhívni a figyelmet.

Természetesen nemcsak a pop- és rocklemezek, hanem komolyzenei albumok is bekerülnek a halhatatlanok közé. Van már több magyar halhatatlan is: például Bartók Bélának az 1940-ben megjelent Kontrasztok című lemeze, amelyen a zeneszerző zongorázik, Szigeti József hegedül.

A Queen kislemezével együtt került a Grammy-halhatatlanok közé a Police együttes Synchronicity albuma, a Lynyrd Skynyrd együttes Sweet Home of Alabama korongja, a Love Theme from The Godfather (A Keresztapa című film egyik témája) filmzenei album, Stevie Wonder világslágere, a Once in My Life, és a Jó, a Rossz és a Csúf című film zenéjének albuma. A most halhatatlanná vált Let The Good Times Roll című Louis Jordan klasszikust B. B. King és John Mayer együtt énekli majd azon a koncerten, amelyet a 2009. évi Grammy-jelöltek bejelentése alkalmából tartanak szerdán este.

A Grammy halhatatlanjai sorában már többszörösen is helyet kapott a Beatles, a Rolling Stones, Elvis Presley, Jimi Hendrix, Ray Charles, Louis Armstrong, Miles Davis albuma vagy dala. A kitüntetett lemezek között van Ike és Tina Turner, Bruce Springsteen, Elton John egy-egy felvétele.

Ami a Grammy Halhatatlanok múzeumát illeti, egy négyemeletes épületet foglal majd el és a Los Angeles-i Grammy-múzeum részeként fog működni bemutatva a rock, a dzsessz, a rhythm and blues, a country, a klasszikus zene és a latin zene kiválóságait - írta honlapján a BBC.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását