2024. április 29. - Péter

Nem növekszik a kisiskolások támogatása

Az Országgyűlés oktatási bizottsága szerdán támogatta azt a kormánypárti javaslatot, amely növelné a közoktatási alapnormatívákat a jövő évi büdzsében, ugyanakkor elvetette a kisiskolák támogatásának növelését szorgalmazó fideszes indítványokat.
2008. december 3. szerda 14:31 - Hírextra
Szocialista képviselők azt javasolták, hogy a közoktatási alapnormatíva a tervezett 2 millió 450 ezer forint helyett 2 millió 520 ezer forint legyen jövő szeptembertől.

Az indítványt támogatták az ellenzéki képviselők is. Ugyanakkor Pánczél Károly (Fidesz) megjegyezte: ennek a számnak legalább 3 millió forintnak kellene lennie ahhoz, hogy a 2006-os szintet elérjék. Apró kozmetikázásról van szó - mondta, hozzátéve: így a pedagógusok minőségi munkájának elismerésétől vonnak el forrásokat.

Tóth Tiborné (MSZP) utóbbi okra hivatkozva nem csatlakozott az előterjesztő szocialista képviselőkhöz.Pokorni Zoltán és Ángyán József fideszes képviselők az Élőlánc a kisiskolákért mozgalom javaslatait felkarolva mintegy 3 milliárd forintot csoportosítottak volna át a kistelepülések oktatási intézményeinek támogatására.

Pokorni Zoltán azt mondta, hogy nem helyes az a politika, amit a szocialista kormány az elmúlt években folytatott. A költségvetési törvény mára második oktatási törvénnyé lépett elő.
Hozzátette: nem igazak azok az érvek, hogy a kisiskolák fenntartása túl sokba kerülne.

Utalva a közoktatás helyzetéről készült, közelmúltban megjelent Zöld könyvre azt mondta, ha minden kétszáz fő alatti iskolát bezárnának, csupán kétszázalékos forrás megtakarítást lehetne elérni.

A gyermekek teljesítménye mögött a szülők szociális háttere húzódik meg, s a kisiskolák a hátrányok kiegyenlítését jobban segítik - jegyezte meg.Tatai-Tóth András erre úgy reagált, hogy nem akarják bezárni a kisiskolákat. Azt a politikát támogatják, amely minden nehéz sorsú gyermek számára magas színvonalú oktatást biztosít. Kitért arra, hogy az önkormányzati tárca az elmúlt időszakban két alkalommal is több milliárdos pályázati forrást hirdetett óvodák és iskolák felújítására.

Pokorni Zoltán erre úgy reagált, hogy az elmúlt években láttak már olyat, hogy tataroztak, majd bezártak egy iskolát.A képviselők végül elvettették a javaslatot.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke ennek kapcsán azt közölte: a javaslat ellen voksoló képviselők szakmaiságukat félretéve, kizárólag pénzügyi döntést hoztak.

Ugyanaz történt ma, mint korábban a PDSZ által messzemenőkig támogatott javaslatokkal, amelyek a közoktatás alapnormatíváinak emelését, és a teljesítménymutatók szinten tartását célozták. A PDSZ ezért azt kéri a képviselőktől, hogy a közoktatási forráscsökkentést ne fogadják el a költségvetés végszavazásakor - írta közleményében az érdekvédő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását