2024. május 9. - Gergely

KDNP: Budapesten nem fog működni a szmogrendelet

A KDNP szerint a főváros nem tudja és nem is akarja betartani a napokban elfogadott új szmogrendeletet. Demszky Gábor főpolgármester levélben fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz az új határértékek eltörlése érdekében - közölte Rétvári Bence, a párt
2008. december 3. szerda 17:15 - Hírextra
A Főpolgármesteri Hivatal szerint Demszky Gábor nem kérte az új határértékek eltörlését.

Rétvári Bence elmondta: a KDNP azt kéri a kormánytól, hogy ne teljesítse Demszky Gábor kérését, mert annak elfogadása alkotmányellenes lenne. Az alkotmányban foglaltak szerint ugyanis a már bevezetett, környezetvédelmi szabályozásokat nem lehet enyhíteni.

A Fővárosi Közgyűlés november végén fogadta el a budapesti szmogrendeletet. Ebben arról is szó van, hogy október 20-tól március 8-ig, vagyis a téli időszakban a Hungária körgyűrűn belülre nem hajthat be olyan jármű, amely sok légszennyező anyagot bocsát ki (erre egy évre haladékot adtak). Szmogriadó esetén a teljes városban életbe lép a páros-páratlan rendszámra alapuló forgalomkorlátozás.

A szabályozást a rendőrségnek kellene betartatnia, erre azonban Rétvári Bence közlése szerint semmilyen konkrét megállapodás nincs. A kereszténydemokrata képviselő hozzátette, hogy a főváros elmulasztotta megteremteni az autók kitiltásának tömegközlekedési feltételeit is.

Emlékeztetett arra, hogy éppen Demszky Gábor volt az, aki üdvözölte például a szállóporra bevezetett határérték tervét, most pedig a főpolgármester annak eltörlését kéri.

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája az MTI-nek közleményben reagált: Rétvári Bence állításával szemben Demszky Gábor nem kérte az új határértékek eltörlését, mindössze az erre vonatkozó miniszteri rendelet hatályba lépésének néhány hónappal történő halasztására tett javaslatot.
A közlemény szerint a Fővárosi Közgyűlés felkérése alapján a főpolgármester felterjesztéssel fordult a kormányhoz, amelyben a fővárosi környezetvédelmi szakemberek észrevételei alapján több jogszabály módosítását kérte, éppen annak érdekében, hogy a fővárosi rendelet betartható legyen, és megszűnjenek a jogi koherencia-zavarok.

A szálló por határértéket meghatározó miniszteri rendelet megváltoztatását abban az esetben kérik, ha a többi jogszabály módosítására nem kerülne sor, és így sok esetben egymásnak ellentmondó jogszabályok alapján kéne végrehajtani szmogrendeletet.

A közlemény cáfolta Rétvári Bence egy másik kijelentését is, miszerint semmilyen megállapodást nem született a rendőrséggel a behajtási korlátozások végrehajtására. A Főpolgármesteri Hivatal szerint a rendőrség és a főváros illetékesei közös munkacsoport felállításáról döntöttek, amely részletesen meghatározza majd az ellenőrzés és a behajtás rendjét és a rendőrség ezzel kapcsolatos feladatait szmogriadó idején.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását