2024. április 26. - Ervin

Vita a 120 óra körül

A tervek szerint negyedévente 120 óra "valódi munkát" biztosítana a szociális tárca az állástalanoknak - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke pénteken Dobogókőn, a kormány és a szocialista párt egyeztetése előtt. Arról is beszélt, hogy e
2008. június 27. péntek 13:39 - Hírextra

A cél az, hogy azoknak, akik tudnak vagy tudnának munkát végezni, tudjunk biztosítani negyedévenként meghatározott számú, valóságos munkát. Ma a javaslatok arról szólnak, hogy ez legalább 120 óra legyen negyedévente - közölte Gyurcsány Ferenc sajtóértekezletén az MTI kérdésére.

Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy a segélyért dolgozni kell, hiszen az új rendszer munkaviszonyt jelentene. Az elképzelések szerint a munkát nem feltétlenül az önkormányzatok biztosítanák, magáncégeket is bevonnának a programba.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: érdemben kell módosítani a szociális rendszer több elemét, mert ha egy országban segélyből közel olyan jól meg lehet élni, mint kétkezi munkából, akkor ezt a hatást csökkenteni kell, vagy megszüntetni.

A családtámogatásban az alanyi jogot nem kérdőjelezik meg a javaslatok, de Gyurcsány Ferenc azt mondta, érdemes átgondolni, hogy a támogatások mekkora része adható természetben. Erről döntés augusztus végén, szeptember elején születhet.

A kormány célja, hogy a következő 2-3 évre vonatkozó, a növekedést gyorsító, a szociális biztonságot megőrző program szülessen - hangsúlyozta a kormányfő. Megjegyezte: az adórendszer egyszerűsítésének egyik feltétele a mentességek és kedvezmények rendszerének átalakítása,. mert akkor lehet egyszerű adórendszert kiépíteni, ha a rendszer nincs tele kedvezményekkel.

Gyurcsány Ferenc úgy vélte, az adórendszer egyszerűsítése sikerrel folytatódhat, összességében alacsonyabb adóterhelés lehet a magyar gazdaságban. Az adórendszer egyszerűsítése, az adó- és járulékcsökkentés, a dereguláció szerepel a pénteki dobogókői egyeztetés napirendjén is.

A miniszterelnök szerint a legfontosabb cél a mainál kedvezőbb gazdasági környezet kialakítása. Mint elhangzott, az elmúlt évek gazdaságpolitikájának következtében egyre többen vesznek részt a közteherviselésben, ami "a magyar gazdaság soha nem látott fehéredésének bizonyítéka".

Az APEH adatait idézve a miniszterelnök szólt arról, hogy 2005-2007 között megkétszereződött az adót fizető társas vállalkozások száma, és több mint egyharmaddal kevesebb veszteséges cég van. Az egyéni vállalkozásoknál is hasonló folyamat figyelhető meg: tavaly tízből nyolc társas vállalkozás nyereséges volt, az egyéni vállalkozásoknál ez az arány hatvan százalékos.

Kitért arra, hogy az amerikai ingatlanpiaci hitelválság hatására az államadóság terhe jelentősen megnövekedett. Ennek ellenére, ha az unió gazdasága 1,5 százalékkal növekszik, akkor Magyarországon jövőre 3,5 százalékos lehet a növekedés - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy a kormány átfogó gazdasági egyeztető fórumot hoz létre, a kormány-önkormányzat egyeztető fórum mintájára. A fórum célja, hogy konzultációt biztosítson a gazdasági élet, az üzleti szféra szereplői és a kormány között.

Így nem lehet átalakítani sem a szociális, sem a családtámogatási rendszert - reagált a Fidesz-KDNP frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentéseire pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Soltész Miklós szerint a szocialistáknak, "akik a sokadik válságtanácskozáson vannak túl", a társadalmat leginkább érintő kérdésekkel kellene foglalkozniuk. Példaként említette, hogy az energiaár-robbanás következtében az embereket súlyosan érintik az elkövetkező hetek áremelései.
A Fidesz-KDNP ezért választ vár arra, hogy a szocialisták elfogadják-e javaslatukat, amely 20 százalékról 5 százalékra csökkentené a távhő áfáját. Azt is szeretnék megtudni, hogyan érinti az embereket a 9,9 százalékos gázáremelés, amely Soltész Miklós szerint a legszegényebb rétegek számára 15,4 százalékos lesz.

A kereszténydemokrata képviselő arra is választ vár, pontosan mit akar tenni a kormány a gyes és a gyed kérdésével, és ezek átalakítása szűkítéssel jár-e. Soltész Miklós egyúttal feltette a kérdést: az adókedvezmények tervezett átalakítása foglalkozik-e azzal a problémával, hogy a családok családbarát adózást szeretnének.
Amikor Gyurcsány Ferenc problémákat vetett fel, nem a valós, nem az ország egészét érintő problémákról beszélt, hanem "egy részterületnek egy szeletét mutatta be" - összegezte véleményét az ellenzéki politikus.

A pénteki kormányzati egyeztetés ebben a hónapban már a második: legutóbb június 10-én és 11-én egyeztetett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, szocialista pártelnök az MSZP elnökségével, parlamenti frakcióvezetésével, a kormánytagokkal és az államtitkárokkal.

Az egyeztetés délelőtt kezdődött és várhatóan délután fejeződik be, A konzultáció elején Gyurcsány Ferenc tartott beszámolót. Az MTI úgy tudja, a miniszterelnök összegezte, hogy a két héttel ezelőtt magfogalmazottakhoz képest mi a helyzet most, miután az MSZP teljes frakciójával és az SZDSZ vezetésével egyeztetett.

A találkozó szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlik az egyik dobogókői szállodában. A politikusokat teljesen elzárták az újságírók elől, a sajtó munkatársai csak egy külön épületben dolgozhatnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását