2024. május 2. - Zsigmond

Túl sok a nátrium a gabonapelyhekben

Ártalmas mennyiségben tartalmaz nátriumot néhány olyan reggeli étel, melyet éppen nem sós ízéről ismerünk, például az édes péksütemények és a gabonapelyhek - írja az amerikai Consumer Reports című fogyasztóvédelmi folyóirat.
2008. december 2. kedd 10:10 - Hírextra
A fogyasztóvédelmi csoport elemzése 37 élelmiszerre terjedt ki. Megállapították például, hogy az egyik legismertebb reggeli gabonapehely szokásos adagja 350 milligramm nátriumot tartalmaz, fél csészényi alacsony zsírtartalmú túró 360 milligrammot, egy darab teljes kiőrlésű fehér péksütemény pedig 440 milligrammot.

Az amerikai étkezési irányelvek szerint napi maximum 2300 mg nátrium ajánlott az egészséges felnőtt ember számára, a magas vérnyomás leküzdése érdekében pedig legfeljebb 1500 milligramm az irányadó napi beviteli érték. Az Egyesült Államokban élő átlagember ennél jóval több sót vesz magához, méghozzá nem utólagos sózással, hanem készételekkel.

A vizsgálat úgy találta, hogy a csökkentett zsírtartalmú termékek általában több nátriumot tartalmaznak, vélhetően ízük javítása érdekében. A hagyományos konyhasón (nátrium-klorid) kívül nátrium található több élelmiszeradalékban, állagjavítóban, ízfokozóban és tartósítószerben is. Sok nátriumot tartalmaznak a különféle öntetek és szószok, de még a szívbarát zöldséglé is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását