2024. május 3. - Tímea, Irma

Nem kerülnek utcára

Ha nem lesz rendkívüli hideg, akkor télre lesz elegendő szálláshelyük a hajléktalanoknak - mondta a szaktárca munkatársa az Országgyűlés szociális bizottságának ülésén csütörtökön. Az országban mintegy 20-30 ezer hajléktalan van, közülük hatezren élnek az
2007. október 18. csütörtök 16:57 - Hírextra

Éjjeli menedékhelyeken és átmeneti szállókban mintegy 6.500 férőhely van, bentlakásos intézetekben 800, továbbá 1.200 időszakos férőhely is kialakítható, így összesen több mint nyolcezer ember kerülhet fedél alá a téli időszakban - olvasható a Szociális és Munkaügyi Minisztérium írásos tájékoztatójában.

A hajléktalanok ellátását 78 szociális munkás és megyénként egy krízisautó is segíti. A hajléktalanokra összesen mintegy nyolcmilliárd forintot költ az állam.

A bizottsági ülésen a képviselők kifogásolták, hogy még mindig nagy bizonytalanságban van a szakma afelől, hogy egyáltalán hány hajléktalan van az országban, hiányolták a hajléktalanok körében elterjedt alkoholizmus kezelésére vonatkozó megoldási javaslatokat, és vitatták, hogy az elsődleges feladat a hajléktalanok lakáshoz juttatása lenne, miközben egy részük olyan szocializációs problémákkal küszködik, hogy képtelen tartósan fedél alatt élni.

Giczy Gellért, a szaktárcsa főosztályvezető-helyettese az ülésen elmondta: világszerte probléma a hajléktalanok számának megállapítása, hiszen még az sem tisztázott, hogy ki számít egyáltalán hajléktalannak, továbbá sok az úgynevezett "rejtőzködő hajléktalan". A hatezres, közterületi hajléktalanokra vonatkozó becslés többé-kevésbé pontosnak tekinthető, ám ezen túlmenően már nehéz precízen kategorizálni azokat az embereket, akik szükséglakásokban élnek.

A minisztériumi szakember szerint az ideiglenes szállásokon élők fele szociális segítséggel, utógondozással alkalmas lenne az önálló életvitelre, lakásban élésre, ezért lehet fontos a lakhatási problémáik kezelése. Az alkoholista hajléktalanok esetében viszont már ott kezdődnek a szakmai nehézségek, hogy melyik probléma kezelését sorolják előre.

A parlament szociális bizottságának ülésén felvetődött Vecsey Miklós, hajléktalanügyi miniszteri megbízott távozásának kérdése is, ám ezzel kapcsolatban a szaktárca jelenlévő munkatársai nem kívántak információkkal szolgálni a képviselők számára.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását