2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Több, mint ezer tiszteletbeli polgár

Összesen 1068 tiszteletbeli polgára van Zalaegerszegnek azóta, hogy 2005-ben a város helyi rendeletben tette lehetővé a határon túl élő, magát magyar nemzetiségűnek vallók számára a tiszteletbeli cím igénylését.
2008. december 2. kedd 07:11 - Hírextra
A zalaegerszegi polgármesteri hivatal MTI-hez eljuttatott összesítése szerint a rendelet hatályba lépése óta főként erdélyiek nyújtották be igényüket a díszoklevéllel és egy sorszámmal ellátott kártyával járó címre. A mintegy 800 erdélyi mellett Szlovákiából 170, Szlovéniából csaknem 70, Szerbiából pedig nagyjából 30 kérvényező kapta meg eddig a címet.

A tiszteletbeli egerszegiek között három-három Svédországban és Kanadában, két-két Németországban és Ausztriában, valamint egy-egy Ukrajnában és Hawaiin élő igénylő is van már - derül ki az összesítésből.

Nyár óta Zalaegerszeg tiszteletbeli polgára Dorin Florea, a testvérváros Marosvásárhely polgármestere, aki évek óta politikai ellentétben áll a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ). "Úgy gondoltuk, hogy ha a testvérváros polgármestere ezt megigényli, mi megadjuk" - indokolta

Zalaegerszeg első embere, hogy a romániai város vezetője miért kaphatta meg a tiszteletbeli címet.
Gyimesi Endre (Fidesz) hozzátette, hogy amikor átadta a díszoklevelet, külön is hangsúlyozta, hogy szeretné, ha "a város első embereként a magyarság érdekeit maximálisan képviselné". Bár a közelmúltban lezajlott romániai helyhatósági és parlamenti választások során az RMDSZ szerint Dorin Florea többször szembe helyezkedett az ott élő magyarokkal, Zalaegerszegen azért azt remélik, hogy a hétköznapok során a városért dolgozik.

A zalai város rendeletében nincs arra vonatkozó kitétel, hogy ha valaki nem méltó a tiszteletbeli polgár címre, visszavonható-e tőle. Gyimesi Endre szerint lehet kezdeményezni a visszavonást, de "nem érkezett Marosvásárhelyről ilyesfajta jelzés".

Zalaegerszeg tiszteletbeli polgárai kedvezményben is részesülhetnek, ha a városban tartózkodnak, a helyi rendelet szerint ugyanis ők is élhetnek azokkal az engedményekkel, amelyekkel az Egerszeg Kártyával rendelkezők. A kártya birtokosa - és így a tiszteletbeli polgár is - olcsóbban utazhat a helyi járatú autóbuszokon, kedvezménnyel parkolhat autójával, engedménnyel vásárolhat színház- és mozijegyet, vagy belépőket a város kulturális, sport és szórakoztató rendezvényeire, illetve fürdőibe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását