2024. május 7. - Gizella

Rohamosan eső tőzsdék

A tokiói értéktőzsde fő mutatója kedden a hétfőinél meredekebben esett tovább, mert a feldolgozóipari beszerzőmenedzser-mutatók hétfőn világszerte rekord ütemű gazdasági lassulásra, visszaesésre, a kereslet rohamos csökkenésére vallottak.
2008. december 2. kedd 07:20 - Hírextra
A 225 válogatott tokiói részvény Nikkei mutatója 533,53 pontos, azaz 6,35 százalékos veszteséggel 7863,69 ponton zárt, 48,63 százalékkal alacsonyabban az év véginél.

A hongkongi Hang Seng mutató 4,9 százalékos veszteségben, a szöuli Kospi 3,3 százalékos veszteségben, a sanghaji összetett mutató 0,7 százalékos veszteségben volt a hétfői záróhoz képest.

Csökkentek a vezető New York-i tőzsdemutatók is hétfőn, miután gazdaságkutatók szerint az Egyesült Államok immár hivatalosan is recesszióban van, és Bernanke Fed-elnök is a gazdaságra nehezedő nyomásról beszélt. A nap folyamán eluralkodott borús hangulatot az sem tudta eloszlatni, hogy Bernanke szerint lehetséges további kamatcsökkentés, Henry Paulson pénzügyminiszter pedig újabb gazdaságélénkítő programokat helyezett kilátásba.

A befektetőket aggodalommal tölti el az is, hogy a Hálaadás Napja utáni kiskereskedelmi értékesítés adatai nem túl kedvezőek. S mivel ezek az adatok hivatottak előre jelezni, mennyit költenek majd az ünnepi időszakban az emberek, a "Fekete Péntek", a Hálaadás Napját követő hétköznap forgalma azt jelzi, hogy az amerikaiak igen óvatosan vásárolnak, s ez a szokásuk megmaradhat az év hátralévő részében is.

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite 137,50 ponttal, 8,95 százalékkal 1398,07 pontra esett a nap végén. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 679,95 pontos, 7,70 százalékos gyengüléssel 8149,09 ponton zárt.

A kőolaj is alacsonyabban zárt: az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent januári lejárata 5,52 dolláros gyengüléssel, 47,97 dolláron fejezte be a napot. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolaj fajta januári jegyzése 5,15 dollárral 49,28 dollárra esett.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását