2024. május 17. - Paszkál

Mit hozzon a Mikulás?

A gyermekek a Mikulás-napi és karácsonyi ajándékozás alkalmával a szüleik által mutatott mintát veszik át, noha lehetnek olyan korszakaik, amikor ezzel kifejezetten szembefordulnak - állítja, és ajándékozási szokásainkat is értékeli Csák Annamária gyermek
2008. december 2. kedd 08:34 - Hírextra
A szeretethiányos gyermekeknél fontos, hogy kitől mit kapott, és főként, hogy milyen értékben. Ez arra vezethető vissza, hogy úgy érzik: ez kompenzálja azt az érzelmi hiányt, amit környezetében egész évben tapasztalnak. Ugyanakkor a stabil értékrendű családban nem igazán számít, hogy ki milyen "trendi" ajándékot kap, itt sokkal fontosabb, hogy sokat beszélgetnek egymással, együtt töltik a szabadidejük jó részét, odafigyelnek a másikra - mutatott rá az újpesti nevelési tanácsadó vezetője.

Hangsúlyozta, hogy a fiatalok egy részénél eljön azonban az a korszak, melynek során kidomborítják az ünnepek "muszáj" jellegét, éppen ezért nem is vásárolnak vagy készítenek legközelebbi hozzátartozóiknak semmit. Ebben az időszakban nem szívesen töltenek együtt sok időt a szüleikkel, s az együtt ünneplést sem érzik olyan fontosnak. Ez legtöbbször - és egészséges esetben - nem tart sokáig, helyreáll a Mikulás napi és a karácsonyi ajándékozási rend.

Csák Annamária kitért arra: nagyon fontos, hogy - egy adott személyt vizsgálva - egyensúlyban legyen az ajándékozás során az "adok" és a "kapok" oldal.

- Ha valaki csak adni szeret, annak személyiségére a túlzásba vitt önalávetés a jellemző, míg másik esetben, ha csak kapni akar valaki, annak hátterében nárcisztikus, önző jellemvonások húzódnak meg - hangsúlyozta, megjegyezve még: - A fogyasztói társadalomra jellemző drága, minél különlegesebb, ezzel együtt gyorsan romló termékek, amelyek rendszerint műanyagból készülnek és az ünnepek elteltével már sokszor alig-alig használhatók, nem töltik be az ajándékozás igazi funkcióját. Leginkább azért, mert nem feltétlenül van mögöttük érzelem, a kapcsolatot élővé tevő közös élmények sorozata.

A pszichológus szerint tartós, az ajándékozóra sokáig emlékeztető játékokat érdemes venni a gyermekeknek, mint például a faösszerakó játékok vagy a kézzel készített kézműves termékek, amelyek már létükkel is arra emlékeztetnek, hogy mennyi időt töltött el az ajándékozó a tárgy elkészítésével. A szegényebb szülőknek általában több idejük van, így az ő körükben is elérhető ez a fajta ajándék.

A szakember elmondta, hogy a különböző korosztályokkal folytatott kreatív foglalkozásokon is nagy igény mutatkozik a kukoricababák, különböző gyurmafigurák, fabábuk vagy a batiktermékek készítésére. Ezzel a tapasztalat szerint szívesen játszanak a kisebbek, akik a későbbiekben saját fiaikkal, lányaikkal is megszerettethetik ezt a típusú ajándékot.

Előfordulhat persze, hogy a szegényebb családban felnövő gyermeknek kezdetben rosszul esik, hogy ő nem annyira értékes tárgyakat kap. Idővel viszont el lehet magyarázni ennek okát, szerencsés esetben pedig elfogadja, hogy nem az számít, hogy mennyi pénzbe került egy-egy ajándéktárgy. Az ízlést egyébként lehet befolyásolni, s az életkor előrehaladtával fogékonyabbá válhatnak a gyermekek a több munkával és odafigyeléssel készíthető ajándékokra. Ha ezt már idejekorán tudatosítják, akkor a szülőket már kisgyerek korban is megajándékozhatják saját készítésű kézműves termékekkel.

- Az ajándékozás pszichológiájához tartozik, hogy a december a legnyomasztóbb hónap - a legrövidebb nappalok és leghosszabb éjszakák miatt -, az emberek (tudat alatt) ezt is akarják ellensúlyozni az egymásnak készített meglepetésekkel. A régmúlt időkben az ünnep jelképezte a természet sötétségből világosságba való átmenetét. A piacgazdaság azonban e téren is túlzásokba esik, mert túl korán kezdődik a vásárlási időszak, így pedig felszínessé válik az ajándékozás. Ehhez járul még a karácsonyi stressz, ami a vásárlás felfokozottságából fakad, és a választást olykor nyomasztóvá teszi a kínálat bősége is, már akinek anyagi helyzete megengedi, hogy sokféle ajándokat vegyen szeretteinek. A mai, megszorításokban bővelkedő gazdasági helyzetben azonban a családok jó része nem is tud sokat vásárolni - tette hozzá.

Csák Annamária felhívta a figyelmet: a gyermekeknek szükségük van az ünnep élményére. A Mikulás és a karácsony az ünnepek között szimbolikus fontosságú is, mert hiába tudják már, hogy a köréjük épült mítoszok, fantáziák nem valósak, mégis tudat alatt szívesen elhiszik annak legalább egy részét. Ezzel együtt kíváncsian várják még az illúzió szertefoszlása után is, hogy milyen lesz a következő év Mikulása, mit hoz nekik ajándékba, és milyen véleményt mond majd róluk a szokásos ajándékosztás előtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását