2020. augusztus 11. - Zsuzsanna, Tiborc

Lyukas zászló a lengyelországi filmfesztiválon

A lyukas zászló (Torn from the Flag) című 56-os dokumentumfilmet meghívták a rangos lengyelországi Plus CAMERIMAGE fesztiválra - tájékoztatta Kovács Klaudia, a többszörös díjnyertes alkotás rendező-producere az MTI-t.
2008. december 2. kedd 08:30 - Hírextra
A film az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos és a sokszoros díjnyertes Kovács László operatőr közreműködésével készült; a kommunizmus nemzetközi bukását és az 1956-os magyar forradalom viszonyát mutatja be. A legendás hírű Kovács Lászlónak ez volt az utolsó filmje. A Tiburoni Nemzetközi Filmfesztiválon a film és operatőrei elnyerték az Arany Filmtekercs-díjat a legjobb operatőri munka kategóriában.

A lódzi fesztiválon a filmet szerdán vetítik le; a vetítést beszélgetés követi Zsigmond Vilmossal és Kovács Klaudiával.

A lyukas zászló elsődlegesen nemzetközi mozi- és televíziós forgalmazásra készült. A Kaliforniában élő Kovács Klaudia közleményében az olvasható: az eddig nyilatkozó nemzetközi és magyar történészek, illetve filmkritikusok véleménye szerint ez a "legjobb 56-os film, amelyet valaha készítettek a témáról". A rendező-producer kiemelte, hogy a film - amelyet el szeretne juttatni a magyar közönséghez, a fiatal generációhoz - ennek ellenére sem magyarországi támogatást, sem magyarországi forgalmazást nem élvez.

A kommunizmus bukásáról és az 56-os magyar forradalom nemzetközi hatásáról szóló 95 perces alkotás eddig öt díjban részesült, tavaly novemberben Hollywoodban debütált az AFI (Amerikai Filmintézet) fesztiválján, amely Észak-Amerika egyik legjelentősebb szakmai eseménye. Az Egyesült Államokban, Magyarországon, Olaszországban és Oroszországban forgatott alkotásban egyéni sorsok villannak fel, hallani lehet egykori áldozatok hozzátartozóit, nyilatkozik egy ávós tiszt is. Megszólal mások mellett Göncz Árpád, Henry Kissinger és Habsburg Ottó, valamint Berecz János és Pozsgay Imre.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását