2024. május 5. - Györgyi

Szili: A válság nem érinti a kisebbségek ügyét

A gazdasági válság nem érinti a nemzeti és etnikai kisebbségekkel kapcsolatos tevékenység finanszírozását - hangoztatta Szili Katalin házelnök a Határon Túli Szlovákok Világszövetsége delegációjával folytatott pénteki megbeszélést követő sajtótájékoztatón.
2009. július 3. péntek 12:24 - HírExtra
Kérdésre válaszolva az Országgyűlés elnöke azt mondta, a kormányzattal és a külügyi bizottsággal folytatott konzultáció után döntenek a szlovák parlament által kedden elfogadott nyelvtörvény ügyében teendő lépésekről. Szeretné előbb látni a szlovák parlament elnöke, Pavol Paska hozzá intézett levelét, megismerni partnere érvelését - fűzte hozzá.

Felidézte: korábban azzal kereste meg a pozsonyi házelnököt a szlovák államnyelvtörvény módosításának végszavazása előtt, hogy halasszák el a döntéshozatalt és egyeztessenek, ellenkező esetben Magyarország "nem tud eltekinteni attól", hogy az ügyben nemzetközi fórumokhoz forduljon.

Vladimir Skalsky, a Határon Túli Szlovákok Világszövetségének elnöke arról beszélt, nagyra értékelik azt a kisebbségi önkormányzati modellt, amely a magyarországi szlovákság számára is lehetővé teszi, hogy "teljes értékű kulturális, oktatási életet éljen", s üdvözlik a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Fórumának létrejöttét is.

Hozzátette: Szili Katalin támogatását kérte a nemzetiségek parlamenti képviseletének megvalósulásához. Kérdésre válaszolva arról beszélt: nem hasonlítható össze a magyarországi szlovák és a szlovákiai magyar közösség helyzete, hozzátéve "mindkét kisebbség gazdagítja annak az országnak a kulturális életét, amelyben él, és ez vitathatatlan érték".

Fuzik János, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke arról beszélt, a májusban életre hívott Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Fóruma augusztusban dolgozni kezd. "Ez a parlament valamikor többnemzetiségű, többnyelvű volt, és természetesen fontosnak tekintjük, hogy ez a jövőben is így legyen" - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását