2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Feltámad a szentistváni múlt

Megkezdődhetnek jövőre a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely kivitelezési munkálatai - közölte Szili Katalin a Nemzeti Emlékhely Közalapítvány kuratóriumának keddi, székesfehérvári zárt ülését követően.
2008. december 2. kedd 19:45 - Hírextra
Az Országgyűlés elnöke, aki a közalapítvány kuratóriumának elnöke is egyben, elmondta: a szükséges és elégséges feltételek megvannak ahhoz, hogy Székesfehérvár kiemelt - Királyi séta - Történelmi időutazás az ezeréves Székesfehérváron elnevezésű - projektje, amelynek része a Nemzeti Emlékhely kialakítása is, megkapja a pályázaton elnyert támogatást.

A projektről csütörtökön egyeztet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, majd azt követően jövőre megkezdődhet, 2010-ben pedig be is fejeződhet a Nemzeti Emlékhely építése - tette hozzá Szili Katalin.

Mint elmondta, keddi ülésén a kuratórium a projekttel kapcsolatos kérdések áttekintése mellett új elnökhelyettest is választott: a posztot - a Fejér Megyei Múzeumok élén történt igazgatóváltás miatt - ezentúl Demeter Zsófia igazgató tölti be.

Székesfehérvár önkormányzata a Királyi séta - Történelmi időutazás az ezeréves Székesfehérváron címet viselő kiemelt projekthez - amelynek része az egykori koronázások és királyi temetkezések helyszínén kialakítandó Nemzeti Emlékhely is - tavaly nyerte el az európai uniós támogatást.

A teljes projekt megvalósítása 2,3 milliárd forintba kerül, s abból mintegy egymilliárd forint a Nemzeti Emlékhely fejlesztését szolgálja.

A tervek szerint ebből az összegből megvalósul a romterület védelme, bemutatása, a kőemlékeket bemutató múzeum létrehozása, valamint a rommező egy részének lefedése és a hajdani bazilika monumentalitását érzékeltető "építészeti jel", jelképes szelvény felépítése.

Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár szocialista polgármestere szerint olyan Nemzeti Emlékhely valósulhat meg, amely méltó lesz a hely történelmi jelentőségéhez, s talán mindenki számára elfogadható lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását