2024. május 3. - Tímea, Irma

Térképes tájékoztatófüzet hajléktalanoknak

Hajléktalanokat tájékoztató füzetet és térképet készíttetett a Bécsi Szociális Alap (Fonds Soziales Wien, FSW), hogy a túléléshez szükséges információkkal is segítsen a bajba jutottakon.
2008. december 1. hétfő 10:00 - Hírextra
A könyvecskében egyebek között megtalálhatók a napközbeni segélyhelyek és az éjszakai szállások címei és telefonszámai, részletesen feltüntetve, hol lehet enni kapni, hol osztanak ruhaneműket és hol szerezhetők be a mindennapi élethez nélkülözhetetlen eszközök. Még a nyitvatartási időkről sem feledkeztek meg, a térképen pedig pontosan be vannak jelölve a segélyhelyek. Akárcsak a szociális központok és tanácsadó irodák. De a rászorultak részletes tájékoztatást kaphatnak arról is, hogyan kell segélyt igényelni vagy miként lehet bejutni egy-egy éjszakai szálláshelyre.

Sonja Wehsely, a bécsi szociálisügyi tanácsos (miniszter) az információs füzet céljáról közölte: azt szeretnék, ha a súlyos, nagy megpróbáltatást jelentő helyzetbe jutott emberek minél nagyobb számban fordulnának a segélyszervezetekhez, egyrészt azért, hogy támogatásban részesüljenek mindennapi problémáik megoldásához, másrészt pedig azért, hogy visszataláljanak a "rendes" életbe, és mihamarabb újra meg tudjanak állni a saját lábukon.

A tájékoztató könyvecskét 30 ezer példányban nyomtatták ki, és elsősorban azoknak szánják, akiket nehezen lehet rávenni - vagy mert szégyellik, vagy egyéb okok miatt -, hogy támogatásért folyamodjanak. Így a szociális gondozók az utcákat róják, hogy terjesszék a füzetet, ami egyébként lehetőséget is kínál nekik arra, hogy személyes kapcsolatba kerüljenek a hajléktalanokkal.

A rászorultak gondozására összesen 3600 férőhely áll rendelkezésre a szükségszállásokon, ahol évente hozzávetőleg 4800 hajléktalan veszi igénybe a közösségi támogatást. A bécsi szociális gondozók úgy vélik, hogy segítségnyújtásuk az első, talán legfontosabb lépést jelentheti afelé, hogy a nehéz életkörülmények közé került emberek megbirkózhassanak anyagi problémáikkal, és visszatérjenek a társadalomba. Felméréseik szerint az érintettek egyharmada belátható időn belül ismét saját otthont tud teremteni magának. A hajléktalanok támogatására Bécs városa az idén 27 millió eurót költött, jövőre 32 millió eurót irányzott elő.

A Josefstädter Strasse-i metróállomás közelében lévő Josi napközbeni segélyhelyet nemrégiben újították fel. Naponta hozzávetőleg száz hajléktalant látnak el, a rászorultak nyolcvanöt százaléka férfi. A központ nem pusztán fedelet kínál neki, hanem szabadidős programokat is szerveznek számukra (hetente egyszer például labdarúgóedzést tartanak). Friss újságok és könyvek ugyancsak rendelkezésre állnak a segélyhelyen, sőt televíziót is nézhetnek a hajléktalanok. De kimoshatják szennyesüket és gondoskodhatnak testük ápolásáról is. A gondozók még tanácsokkal is ellátják őket, hogyan érvényesíthetik szociális és rendkívüli segélyigényüket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását