2024. április 26. - Ervin

Már az idén megszűnhet a haláladó?

Jövő január 1-je helyett, már az idén illetékmentessé válhat közvetlen családtagok esetében 20 millió forintig az öröklés, mivel egy erről szóló fideszes módosító javaslatot támogat a kormány, így az várhatóan többséget kap az adótörvények hétfői zárószav
2008. december 1. hétfő 17:23 - Hírextra
A fideszes Répássy Róbert zárószavazás előtt benyújtott módosító indítványában azt javasolja, hogy az örökösödési illetékre vonatkozó kedvezőbb szabályokat ne január elsejétől, hanem előbb, már a kihirdetés napjától alkalmazzák a folyamatban lévő, jogerősen még el nem bírált ügyekben, mert ez a jogbiztonság szempontjából helyesebb lenne.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese az MTI-nek azt mondta: ezzel megelőzhető, hogy egyes ügyek "elfektetésével" már a kedvezőbb szabályok alapján kerüljön sor az illetékkiszabásra, míg más esetekben - a normál ügymenetben - még a régi, kedvezőtlenebb szabályok alapján állapítsák meg jogerősen az illeték mértékét.

A fideszes politikus javaslatát az alkotmányügyi bizottság és a kormány is támogatja.Az Országgyűlés múlt héten döntött az adótörvényekhez benyújtott módosító indítványokról, és elfogadta az eredetileg az MDF által kezdeményezett, végül a költségvetési bizottság által benyújtott illetéktörvény-módosítást. Ez a gyermek, a házastárs és a szülő részére illetékmentessé teszi az öröklött vagyonnak azt a részét, amelynek tiszta (terhekkel csökkentett) értéke nem több 20 millió forintnál.

Ezt a szabályt a jövő év első napján illetékkiszabásra benyújtott ügyekben kellene alkalmazni, de megengedi a módosítás azt is, hogy a még jogerősen el nem bírált ügyekben is a kedvezőbb szabályt alkalmazza a hatóság.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását