2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A szülők nem akarnak még a felvételiért is fizetni

A szülői szervezetek a felsőoktatási intézményekbe történő jelentkezés díjának eltörlését kezdeményezik - olvasható a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének honlapján.
2008. december 1. hétfő 17:20 - Hírextra
A szülői szervezetek az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közoktatás-politikai Tanácsának legutóbbi ülésén kezdeményezték, hogy a kormány törölje el a felsőoktatási intézményekbe történő jelentkezés esetén előírt felvételi eljárás díját.

Ezek a szervezetek arra hivatkoznak, hogy a kétszintű érettségi bevezetésével eltörölték a felvételi vizsgát a főiskolákon, egyetemeken, de a felvételi vizsga évenként emelkedő díját továbbra is fizetni kellett a jelentkezőknek.

A felvételi eljárás díjai ezer forintról indult és évenként emelkedve elérte a 9 ezer forintot, ami milliárdos bevételt jelent az Oktatási Hivatal és a felsőoktatási intézmények számára. Az eljárási díj 2009-ben 10 ezer forint lenne a tervek szerint. A szülői szervezetek szerint azonban semmi sem indokolja, hogy a felvételi vizsga megszűnése után ilyen nagy összeget kérjenek az érettségiző tanulóktól, ha jelentkeznek valamelyik felsőoktatási intézménybe.

Állásfoglalásukban kitérnek arra is, hogy a három képzésre irányuló jelentkezést követő minden újabb jelentkezésért a további 2000-2000 forint helyett 2009-ben 2500 forint kiegészítő díjat kellene fizetni.

A Közoktatás-politikai Tanács szülői oldala kezdeményezte annak kivizsgálását is, hogy miért kerül a felsőoktatási felvételi eljárás 1 milliárd forintba, amikor az eljárás rendje azonos a középfokú felvételi rendjével (KIFIR), amelynek költsége csak 250 millió forintot tesz ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását