2024. május 3. - Tímea, Irma

Gödörben az Ámeneti Kabát

Az Átmeneti Kabát nevű zenekarával készített új lemezét vasárnap mutatja be Budapesten, a Gödör Klubban Dévényi Ádám, a magyar könnyűzenei és művészeti élet húsz éve el- és feltűnő alakja.
2008. november 30. vasárnap 06:46 - Hírextra
Az Olyan jó című, 18 dalt tartalmazó cédén sorakozó régi és új dalok "nagyon pontos cinizmussal, ugyanakkor öniróniával" adnak képet a mai valóságról - olvasható a koncertről kiadott sajtóanyagban, amely arra is kitér: Dévényi Ádám három éve hozta újra mozgásba az Átmeneti Kabátot, hogy a korábbi csendesebb előadások után dobbal, elektromos gitárral felszerelkezve immár valódi rockkoncerteket kezdjenek adni.

Dévényi Ádám volt már rockzenekar vagány frontembere, de bárszéken csendben gitározó háttérzenész is, pályája során pedig egyformán megfordult már a populárisabb produkciók és rétegzenei kísérletek környékén is. A nagyközönség talán a Bikini együttes dalaihoz (Adj helyet, Közeli helyeken) írt szövegeit ismeri a leginkább, a képernyőkön pedig a Postássy Julival közösen még 1986-ban kiadott, Nincs kegyelem című lemezéhez készült klipben lehetett a legtöbbször látni az arcát.

Nagyon korai próbálkozásai folkzenészek körében kezdődtek: amikor meghallották, épphogy nagykorúvá válva hogyan zenésíti meg Weöres Sándor vagy József Attila verseit, azonnal bekerült a Vízöntő zenekarba. Később színházi körökben vált ismertté, ebből a közegből olyan énekesnőket (Börcsök Enikő, Jordán Adél) is magával hozott a produkcióiba, akik azóta is aktív résztvevői koncertjeinek.

Szerepelt a Makám Anzix című albumán, a Vasmalom szamizdatban megjelent kazettáján, Minta Józsibácsi című dala pedig felkerült a Tilos Rádió Maraton 2000 című válogatásalbumra is.

Évekig önállóan, folyton változó vendégzenészekkel lépett fel a Fiatal Művészek Klubjában, apró kis stúdiószínházakban vagy kávézókban. A vasárnapi lemezbemutató koncerten viszont már az Átmeneti Kabát egyik jelenleg állandósulni látszó formációja lép fel: Dévényi Ádámmal együtt Fenyő Fruzsina és Jordán Adél énekel, s velük együtt Mezőfi István (dob), Szöllössy Kati (basszusgitár), Kézdy Luca (hegedű), Mohai Tamás (gitár) és Mazura János (tuba) játszanak.
Forrás: kulturpart.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását