2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Horvátország és Szerbia is a European Film Promotion tagja lett

Horvátország és Szerbia fölvételével már 30 ország filmjeit fogja népszerűsíteni a hamburgi székhelyű European Film Promotion (EFP). A 11 évvel ezelőtt alakult filmdiplomáciai szervezet folyamatosan bővíti tevékenységi körét Kelet-Európában, így került be
2008. október 16. csütörtök 20:40 - Hírextra
A 2008-ban alakult fiatal, de dinamikus horvát központ olyan filmrendezők alkotásaival szerepel az európai filmpiacon, mint Arsen Anton Ostojic Niciji sin (Senki fia) című alkotása, Dejan Acimovic Moram spavat andjele (Muszáj aludnom az angyallal) című filmje, amelyet már az EFP idén benevezett a Müncheni Filmfesztiválra.

Vinko Bresan alkotása, a Nije kraj (Nincs vége) a Pulai Fesztivál idei győztese, míg Zrinko Ogresta műve, az Iza stakla (Az üvegen túl) 2008-ban Karlovy Varyban szerepelt a fesztiválon és már meghívták Kairóba, Gentbe, Denverbe, Keralába és Göteborgba.

A Szerbiai Filmközpont 2004 óta működik a kulturális minisztérium védnöksége alatt. Komoly felhatalmazása van a nemzeti filmtermés propagálására a világban. Az ő támogatásukat élvezi Emir Kusturica és Stefan Arsenijevic. Goran Markovic Montreálban elnyerte a külföldi szakújságírók által a legjobb rendezőnek járó kitüntetést.

Goran Paskaljevic az első albán-szerb koprodukciós film, a Mézeshetek utómunkáin dolgozik, míg Srdjan Karanovic éppen elkészült új filmjével, a Besa cíművel. Ők valamennyien nemzetközi népszerűsítésre érdemes művészek - vélik az EFP szakemberei.

A Magyar Filmuniót 2002-ben vették föl a szervezetbe, s 2003-ban beválasztották az EFP igazgatótanácsába - elsőként a kelet-közép európai régióból - Vezér Évát, a Filmunió vezetőjét, akinek a mandátumát tavaly két évvel meghosszabbították.

Az EFP szervezi a berlini filmfesztiválon a Shooting Star című programot, amely az európai mozi ígéretes tehetségeit mutatja be. Tavaly Nagy Zsolt színész volt a sztár.

Idén áprilisban a szervezet az európai filmtermés kiemelkedő alkotásaiból 13 játékfilmet mutatott be Münchenben, Koppenhágában és Madridban Picture Europe! címmel. Köztük volt Török Ferenc Overnight című munkája.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását